Na hlavný obsah

Juhoafrická republika pripravuje nemocnice na štvrtú vlnu pandémie

V krajine dominuje variant omikron.

Juhoafrická republika pripravuje nemocnice na štvrtú vlnu pandémie
Na snímke zdravotníci očkujú obyvateľov v Juhoafrickej republike. Foto: TASR/AP

Juhoafrická republika (JAR) pripravuje nemocnice na štvrtú vlnu koronavírusu. Variant omikron dominuje vo väčšine provincií, upozornil v pondelok (6. 12.) juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa, ktorého citovala agentúra Reuters.

Minulý týždeň stúpol v JAR počet pozitívnych prípadov z 2 300 v pondelok (29. 11.) na viac ako 16 000 v piatok (3. 12.).

Podľa Ramaphosu je nárast počtu nakazených veľmi znepokojujúci a prezident preto vyzval obyvateľov, aby sa nechali zočkovať. JAR má podľa jeho slov dostatočné množstvo dávok vakcíny a očkovanie je zásadné pre ekonomickú obnovu krajiny.

V týždennej správe tiež uviedol, že vláda čoskoro zvolá stretnutia národnej rady pre boj s koronavírusom, ktorá vyhodnotí stav pandémie. „To nám umožní prijať akékoľvek ďalšie opatrenia, ktoré sú potrebné, aby ľudia zostali zdraví a v bezpečí,“ dodal.

Ako prvý variant omikron zistili v novembri Juhoafrická republika a Botswana. Odkiaľ presne sa ale omikron rozšíril, nie je stále známe. Na svojom území už tento variant potvrdilo viac ako 20 krajín, zatiaľ sa ale u väčšiny pacientov neobjavili vážne príznaky.

V JAR, ktorá má asi 60 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie nakazili viac ako tri milióny ľudí a takmer 90 000 obyvateľov zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet