Na hlavný obsah

Juhoafrickí vedci tvrdia, že vakcíny sú účinné aj proti omikronu

Krajina bola prvou, kde sa nový variant objavil.

Juhoafrickí vedci tvrdia, že vakcíny sú účinné aj proti omikronu
Na snímke sa žena necháva zaočkovať vakcínou proti koronavírusu v Juhoafrickej republike. Foto: TASR/AP

V dôsledku nového koronavírusového variantu omikron sa v Juhoafrickej republike (JAR) aktuálne zvyšuje počet infikovaných, pričom tento variant sa čoraz viac prenáša aj na starších ľudí. Povedal to v piatok (10. 12.) tamojší minister zdravotníctva Joe Phaahla, informovala agentúra DPA.

Phaahla uviedol, že počet prípadov infekcie koronavírusom sa v porovnaní s predošlým týždňom štvornásobne zvýšil v juhoafrickej provincii Gauteng, ktorá je najviac zasiahnutou v krajine. Testy podľa jeho slov odhalili, že približne 70 % ľudí sa infikovalo práve variantom omikron.

Podľa Glendy Grayovej a Michelle Groomeovej, vedkýň z juhoafrického Národného inštitútu pre infekčné choroby (NICD), však súčasné údaje potvrdzujú prvotné pozorovania, že nákazu omikronom sprevádzajú relatívne mierne symptómy a len kratšie pobyty v nemocnici.

Výskum juhoafrického virológa Alexa Sigala z Afrického inštitútu pre zdravotnícky výskum (AHRI) taktiež preukázal, že hoci účinnosť proticovidovej vakcíny je v prípade omikronu nižšia, očkovacia látka napriek tomu poskytuje svojim príjemcom, v závislosti od počtu vytvorených protilátok, maximálne až 70-percentnú ochranu pred vírusom.

Sigal dodal, že nemá žiaden dôvod domnievať sa, že vakcíny nechránia ľudí pred ťažkým priebehom ochorenia vyvolaným variantom omikron.

Vedenia viacerých juhoafrických nemocníc tieto zistenia vedcov podporili aj vlastnými pozorovaniami, avšak poukázali na to, že je ešte priskoro vyvodiť z týchto javov vedecky podložené závery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet