Na hlavný obsah

Julius Petri, vynálezca Petriho misky, zomrel pred 100 rokmi

Jeho vynález zachránil mnohé životy.

Na snímke mikrobiológ Julius Richard Petri a jeho vynález Petriho miska.
Na snímke mikrobiológ Julius Richard Petri a jeho vynález Petriho miska.Foto: wikipedia/ twitter The nature of invention
Foto: wikipedia/ twitter The nature of invention

Julius Richard Petri bol nemeckým mikrobiológom, spolupracovníkom slávneho Roberta Kocha a vynálezcom Petriho misky. Petri zomrel presne pred 100 rokmi – 20. decembra 1921.

Bol asistentom Roberta Kocha

Julius Richard Petri sa narodil 31. mája 1852 v meste Barmen v Nemecku. Po ukončení základného a stredoškolského štúdia sa začal vzdelávať ako lekár. V rokoch 1871 až 1875 bol zapísaný na Kaiser Wilhelms-Akademie pre vojenských lekárov. Potom absolvoval doktorandské štúdium na berlínskej Charité. Doktorát medicíny získal v roku 1876, píše portál encyklopedia.com.

Od roku 1876 do roku 1882 pôsobil Petri ako vojenský lekár. V tomto období, od roku 1877 do roku 1879, bol pridelený do výskumného zariadenia s názvom Kaiserliches Gesundheitsamt. Tam pôsobil ako laboratórny asistent Roberta Kocha.

Jeho vynález zachránil mnoho životov

Práve v Kochovom laboratóriu sa Petri začal zaujímať o bakteriológiu. Počas svojho pobytu v Kochovom laboratóriu Petri pod jeho vedením navrhol plytkú, okrúhlu, zakrytú misku na kultiváciu mikroorganizmov, ktorá je dnes známa ako Petriho miska.

Pomocou nej mohol Petri identifikovať baktérie, ktoré spôsobovali vážne choroby, a tak prispel k záchrane života mnohých ľudí.

Okrem toho Petri vynašiel palivové brikety vyrobené z exkrementov.

Petri sa bakteriológii venoval aj po odchode z Kochovho laboratória. V rokoch 1882 až 1885 viedol Göbersdorfské sanatórium pre pacientov s tuberkulózou. V roku 1886 prevzal vedenie Múzea hygieny v Berlíne a v roku 1889 sa vrátil do Kaiserliches Gesundheitsamt ako riaditeľ.

Okrem svojich vynálezov a inovácií Petri publikoval takmer 150 štúdií o hygiene a bakteriológii. Julius Richard Petri zomrel 20. 12. 1921 v nemeckom meste Zeitz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet