Na hlavný obsah

Kanada zakázala konverzné terapie, ktoré mali liečiť homosexualitu

Trestná bude aj ich propagácia.

Kanada zakázala konverzné terapie, ktoré mali liečiť homosexualitu
Na ilustračnej snímke dúhová vlajka. Foto: TASR/AP

Kanada zakázala kontroverznú konverznú terapiu, ktorá podľa jej zástancov údajne dokáže zmeniť sexuálnu orientáciu človeka. Podľa novoprijatého zákona je trestné podrobiť tejto terapii osobu v akomkoľvek veku, aj keby s tým súhlasila. Informovala o tom vo štvrtok (9. 12) stanica CNN.

Takzvané konverzné terapie sa opierajú o hypotézu, že človek môže svoju sexuálnu orientáciu zmeniť alebo sa z nej „vyliečiť“. Toto tvrdenie však mnohé lekárske asociácie vyvracajú.

V Kanade bude po novom trestné inzerovať a vykonávať konverznú terapiu, rovnako ako z nej mať prospech. Zákon v stredu (8. 12.) podpísala generálna guvernérka Mary Simonová. Norma nadobudne účinnosť po 30 dňoch.

„Je to oficiálne. LGBTQ2 Kanaďania, budeme vždy stáť pri vás a vašich právach,“ privítal na sociálnej prijatie zákona kanadský premiér Justin Trudeau.

Skratku LGBTQ s pripojenou číslicou 2 používa kanadská vláda nielen na označenie komunity lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových osôb a ľudí so zatiaľ nevyhranenou orientáciou, ale tiež osôb s takzvaným dvojitým duchom (Two-Spirit), čo je termín, ktorým niektorí pôvodní kanadskí obyvatelia nazývajú tie, ktorých spirituálna identita alebo sexuálna orientácia obsahuje mužského aj ženského ducha.

Trudeau zároveň postupy, ktoré sa používajú pri konverzných terapiách, označil za zavrhnutiahodné a ponižujúce.

Terapiu už zakázali na Malte a čiastočne v Nemecku

Ako prvá na svete konverznú terapiu zakázala v roku 2016 Malta. V Nemecku túto praktiku zakazuje od vlaňajška zákon u maloletých a tiež dospelých, ktorí sú k nej nútení.

Nálady na zákaz konverznej terapie boli v lete tohto roku aj na Novom Zélande, tamojšia vláda premiérky Jacindy Ardernovej prišla s návrhom na jej postavenie mimo zákon. Ardernová sľúbila skoncovať s terapiami „liečiacimi“ homosexuálov pred nástupom do vlády.

V USA konverznú terapiu neumožňuje 20 štátov a vyše 100 obcí. Na Slovensku vyvolala konverzná terapia kontroverzie na jeseň minulého roku, keď ju propagovala Konferencia biskupov Slovenska na svojom webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet