Na hlavný obsah

Kanisterapia pomáha klientom Centra sociálnych služieb

Hry so psami majú na klientov pozitívny vplyv, hovorí riaditeľka.

Tri fenky – Angie, Hettie a Asidka – pomáhajú klientom Centra sociálnych služieb Jesienka v Myjave. Pomocou hier či prechádzok ich takpovediac liečia. Podľa riaditeľky zariadenia sa snažia takouto formou vytlačiť množstvo liekov a nahradiť ich terapiou pomocou psov.

„Máme oveľa lepšie výsledky v adaptácii klientov, v motivácii klientov aj na iné aktivity. Má to veľmi priaznivý vplyv aj na psychiku klientov. Pracuje sa s nimi v rôznych oblastiach, či už v precvičovaní jemnej motoriky, v pamäťových cvičeniach, kde sa im vynárajú rôzne spomienky. Myslím, že to má veľmi pozitívny vplyv aj v medziľudských vzťahoch,“ hovorí Hana Ferinacová, riaditeľka Centra sociálnych služieb Jesienka v Myjave.

„Kanisterapia je neinvazívna metóda, ktorá funguje cez pozitívne pôsobenie živého zvieraťa na psychiku ľudí a na psychosociálnu pohodu človeka. Už len to, že ten človek má psa rád, tak je veľký pokrok u niektorých klientov,“ vysvetľuje Veronika Brezovská, inštruktorka sociálnej rehabilitácie.

„Kanisterapia na Slovensku ešte nie je úplne rozšírená, ale či už psíci alebo iné zvieratká sú veľkým prínosom pre zariadenia. Je to veľmi individuálne, nie každé zariadenie má podmienky na takéto aktivity. Ale pokiaľ majú, ja by som všetkým kolegom odporúčala, aby do toho išli,“ uzatvára riaditeľka zariadenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny