Na hlavný obsah

Karl Nehammer zložil prísahu, stal sa novým rakúskym kancelárom

Na poste nahradil Schallenberga.

Karl Nehammer zložil prísahu, stal sa novým rakúskym kancelárom
Na snímke nový rakúsky kancelár Karl Nehammer (vľavo) a jeho predchodca Alexander Schallenberg. Foto: ČTK/AP

Doterajší minister vnútra Karl Nehammer v pondelok (6. 12.) zložil prísahu a stal sa tretím rakúskym kancelárom za posledné dva mesiace. Na čele vlády nahradil Alexandra Schallenberga, ktorý úrad prevzal 11. októbra.

Nehammer a jeho nový vládny kabinet zložili sľub v prítomnosti rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena v jeho sídle, paláci Hofburg vo Viedni.

Nehammer nastúpil do najvyššej vládnej funkcie po tom, ako minulý týždeň oznámil úplný odchod z politiky exkancelár Sebastian Kurz. Ten v októbri pre korupčnú aféru rezignoval na post kancelára, ponechával si však vedenie rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

V reakcii na Kurzov odchod do ústrania rezignoval tiež Schallenberg. Ten sa vracia na čelo rakúskej diplomacie.

Nehammer povedie tiež ľudovú stranu, ktorú doteraz viedol exkancelár Kurz. Z radov ľudovcov sa ozývalo, že nový šéf ÖVP by mal stáť tiež na čele kabinetu. Na tom, že oba posty obsadí práve minister vnútra a bývalý vojak Nehammer, sa predsedníctvo strany uznieslo v piatok.

V dôsledku kancelárskej rošády sa zmenili aj niektoré posty v rakúskej vláde. Na Nehammerovu uvoľnenú pozíciu zasadol poslanec dolnorakúskeho parlamentu Gerhard Karner, vplyvný post ministra financií obsadil Magnus Brunner, ktorý doteraz pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve životného prostredia. Nové vedenie má aj rezort školstva.

Problémy rakúskej vlády, ktorú s ľudovcamii tvoria tiež Zelení, do veľkej miery súvisia s policajným vyšetrovaním, ktorému čelí Kurz. Prokuratúra ho aj niekoľko najbližších kolegov vyšetruje pre podozrenie, že v roku 2016 nechali za viac ako milión eur z peňazí daňových poplatníkov vypracovať prieskumy verejnej mienky sfalšované v Kurzov prospech. To malo zabezpečiť postup mladého politika do čela strany i vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet