Na hlavný obsah

Kedy sa vrátia deti do škôl? Gröhling počíta s 10. januárom

Zamiešať kartami môže variant omikron.

Návrat žiakov po prázdninách bude spojený s vlnou omikronu. Hovoria to analytici. Niektorí žiaci sa preto nemusia vrátiť do škôl v januári. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) zatiaľ ráta s tým, že školy sa otvoria plošne – podľa plánu – 10. januára. Ak môžu fungovať reštaurácie či hotely, dôvod na to, aby boli zatvorené školy, nevidí.

Do lavíc by sa mali všetky deti vrátiť 10. januára. V okolitých krajinách však na sile naberá infekčnejší variant omikron, ktorý ešte môže zamiešať karty.

„My očakávame, že situácia môže byť aj veľmi zlá, že bude potrebné niekoľko týždňov mať školy zatvorené. Ale dúfame, že toto obdobie bude krátke. Práve omikron vlna by mala byť pomerne krátka. A vo februári vidíme naozaj deti v školách,“ povedal matematik Richard Kollár z iniciatívy Veda pomáha.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Obávame sa, že pri jeho veľmi rýchlom šírení môže nastať aj úplne prirodzený lockdown, keď pri vysokej chorobnosti aj žiakov aj učiteľov sa znefunkční vyučovanie. Toto je tá obava, ktorá môže nastať, ako je napríklad teraz vo Veľkej Británii,“ uviedla epidemiologička a členka konzília odborníkov Zuzana Krištúfková.

Minister školstva bol proti zatvoreniu starších ročníkov, o ktorom rozhodla v polovici decembra vláda. Hovorí, že ak budú v januári otvorené reštaurácie či hotely, musia fungovať aj školy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko