Na hlavný obsah

Kim Čong-un vládne už desať rokov

Ako vôbec prvý líder KĽDR rokoval s americkým prezidentom.

Kim Čong-un vládne už desať rokov
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Pre Severokórejčanov je 17. december dôležitý dátum. Po náhlej smrti bývalého lídra krajiny Kim Čong-ila prevzal jeho žezlo vtedy len 20-ročný syn Kim Čong-un, ktorý pokračuje v diktátorskej dynastii. Aj keď boli mnohí kritici skeptickí voči jeho vláde, nový severokórejský vodca si v priebehu desaťročia vybudoval rešpekt a upevnil moc v krajine.

Nemilosrdný a rozhodný. Aj takto analytici hodnotia Kim Čong-una, ktorý počas desiatich rokov síce vládol tvrdou diktátorskou rukou, no stihol svojimi skutkami prepísať dejiny Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

Ako vôbec prvý líder krajiny osobne rokoval s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom a uskutočnil rekordné množstvo raketových testov. Podľa expertky Lucie Húsenicovej zo Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií sa podarilo tomuto diktátorovi stabilizovať tamojší režim, odstrániť konkurentov a tým si upevniť moc v krajine.

„Z pohľadu zvyšku sveta sa rozšíril severokórejský jadrový program, zmodernizoval sa raketový program, Severná Kórea vyrába vlastné rakety – medzikontinentálne balistické – ktoré dokážu zasiahnuť pobrežie Spojených štátov, čiže z hľadiska medzinárodnej bezpečnosti sa situácia určite nezlepšila,“ uviedla pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Podľa expertov však nie je v záujme Kim Čong-una použiť rakety na útok, ale na prípadnú obranu pred ofenzívou jednej zo svetových mocností. Kim Čong-un sa z hľadiska domácej politiky snažil zreformovať ekonomiku a radikálne zasiahol aj proti domácim utečencom, zvýšil kontroly na hraniciach a tvrdo ich trestal.

Kimove kroky je ťažké odhadnúť

Severokórejský utečenec Ha Džin-wu je presvedčený, že ak by ho úrady chytili, čakali by ho nútené práce. „Severokórejčania to majú v dnešnej dobe veľmi ťažké, vláda im berie čoraz viac. V súčasnosti tam od hladu umiera množstvo ľudí,“ povedal.

Podľa expertky Lucie Húsenicovej je ťažké odhadnúť možné budúce kroky Kim Čong-una. „To čo môžeme očakávať je, že sa bude snažiť udržať si svoju pozíciu, bude sa snažiť rokovať s externými aktérmi – Čínou a USA – a bude sa snažiť o zmiernenie resp. zrušenie niektorých sankcií, ktoré sú na krajinu uvalené,“ uviedla.

Experti sa zhodujú, že ak bude Kimovi slúžiť zdravie, môže v Kórei vládnuť ďalšie desaťročia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet