Na hlavný obsah

KĽDR chce deťom rozdávať sladkosti, zaplatiť ich musia občania

Krajina čelí potravinovej kríze.

KĽDR chce deťom rozdávať sladkosti, zaplatiť ich musia občania
Na snímke severokórejské dievčatá čakajú na svoje tanečné vystúpenie. Foto: TASR

Severná Kórea sa ponáhľa s výrobou dostatočného množstva sladkostí, ktoré chce rozdávať deťom pri príležitosti januárových narodenín vodcu Kim Čong-una.

Stanica Radio Free Asia (RFA) s odvolaním sa na dva nemenované severokórejské zdroje uviedla, že za suroviny na výrobu cukroviniek musia v rôznej forme zaplatiť miestni obyvatelia, napísal spravodajský server Business Insider.

Rodiny museli darovať vajce

V niektorých oblastiach zaviedli úradníci daň na každú domácnosť, aby miestne orgány mohli nakúpiť suroviny na výrobu sladkostí, ako je múka a cukor. Na iných miestach musela každá rodina darovať jedno vajce, čo vyústilo do nedostatku vajec na trhoviskách.

Severokórejčania nemajú radosť, že musia siahnuť do vrecka kvôli niečomu, čo majú ich deti dostať „zadarmo“, povedal jeden z nemenovaných zdrojov stanici RFA. Každá severokórejská provincia je zodpovedná za výrobu a distribúciu sladkostí.

Potravinová kríza

Tradícia „narodeninových sladkostí“ sa datuje do čias zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, starého otca terajšieho vodcu, ktorý zomrel v roku 1994. Deti dostávajú sladkosti 15. apríla na výročie Kim Ir-senovho narodenia a tiež 16. februára na výročie narodenia jeho syna Kim Čong-ila, ktorý zomrel v roku 2011. Narodeniny Kim Čong-una sú 8. januára, aj keď sú spory o to, v ktorom roku sa narodil.

Tento rok v apríli niektoré rodiny začali predávať sladkosti, ktoré dostali ako darček k výročiu Kim Ir-senovho narodenia, napísal server Daily NK. Krajina čelí zničujúcej potravinovej kríze, dokonca aj vodca Kim Čong-un pripustil, že situácia s potravinami je v krajine „napätá“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet