Na hlavný obsah

Dôležité je dodržiavať opatrenia na hraniciach, nie tvoriť nové, tvrdí Klus

Štátny tajomník ubezpečil, že nie je dôvod na paniku.

Dôležité je dodržiavať opatrenia na hraniciach, nie tvoriť nové, tvrdí Klus
Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a podpredseda strany SaS Martin Klus. Foto: TASR

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) uviedol, že akékoľvek možnosti zásadných zmien režimu na hraniciach sú obmedzené, keďže Slovensko je súčasťou Schengenského priestoru.

Konštatoval však, že predpokladá, že o novom koronavírusovom variante omikron, ktorý sa do sveta rozšíril z juhu Afriky, v stredu (1. 12.) budú hovoriť ministri na rokovaní vlády.

Zoznam krajín, po návrate z ktorých musia ľudia podstúpiť 14-dňovú karanténu bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní alebo nie, už aktuálne podľa Klusa nemá význam, keďže omikron na svojom území detekovali viaceré krajiny vrátane Rakúska či Česka. V zozname sú aktuálne Juhoafrická republika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely.

Podľa tajomníka je potrebné skôr dodržiavať aktuálne opatrenia na hraniciach než uvažovať nad novými. „Keď vidíme plné nákupné centrá v Poľsku alebo v Maďarsku, sám seba sa pýtam, koľkí z týchto občanov sú zaregistrovaní v eHranici a koľkí z nich, ktorí sú nezaočkovaní aj absolvujú 5-dňovú karanténu,“ povedal Klus.

Slovensko je v ochrane hraníc značne závislé od okolitých štátov, najmä od Česka, Maďarska, Rakúska a Poľska, pretože na letiská v týchto krajinách prilietajú Slováci z rizikových krajín, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko