Na hlavný obsah

Knižný trh hlási obrovské straty

Lockdown je pre kníhkupcov zložitým obdobím.

Kniha je pre ľudí na Slovensku dlhodobo najpopulárnejším darčekom pod vianočný stromček. December je pre kníhkupectvá najziskovejší mesiac v roku. S výnimkou tohtoročného. Aktuálny lockdown je pre kníhkupcov veľmi zložitým obdobím.

Knižný e-shop nedokáže nahradiť možnosť vyberať si tituly priamo z regálov. A kníhkupcom nevyrovná straty. Pre malé kníhkupectvá to môže mať až fatálne následky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Straty sú hrozné. To je prakticky boj o prežitie. Obraty u okolo jednej pätiny, jednej desatiny, je to katastrofa, zadlžujem sa každým mesiac, čo je predajňa zatvorená,“ sťažuje sa Zuzana Sabová, majiteľka kníhkupectva Kniha Myjava.

Dôsledky lockdownu pocítili aj veľké siete kníhkupectiev.

,,Tie straty sú určite denne v stovkách tisíc eur, netýka sa to len nás, ale celého knižného trhu. Keď o to prichádzame, môžeme mať veľký ekonomický problém,“ tvrdí Michal Rajter, generálny riaditeľ siete kníhkupectiev Panta Rhei.

Vydavatelia a kníhkupci chceli žiadať vládu o otvorenie kamenných obchodov, to však už nemusia. V piatok (10. 12.) by sa mali s obmedzeniami obchody, a teda aj kníhkupectvá, otvoriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika