Na hlavný obsah

Kollár víta iniciatívu zástupcov gastrosektora: V dvoch požiadavkách ich vieme podporiť ihneď

Je za otvorenie prevádzok pre OP od 25. decembra.

Kollár víta iniciatívu zástupcov gastrosektora: V dvoch požiadavkách ich vieme podporiť ihneď
Z "pohrebu cestovného ruchu" pred Úradom vlády SR, kde sa uskutočnil protest zástupcov gastrosektora či cestovného ruchu. Foto: TASR

Predseda Národnej rady (NR) SR a líder koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár víta iniciatívu gastrosektora a cestovného ruchu. Reagoval tak na požiadavky ľudí zo segmentu HORECA, ktorí v pondelok (20. 12.) odovzdali na Úrade vlády SR otvorený list – v ňom vyzývali vládu k dialógu.

„Tento sektor bol najdlhšie zavretý a je najviac postihnutý. Pomoc zo štátu nebola taká, aká by ich bola schopná zachrániť,“ uviedol Kollár. Zároveň povedal, že pondelok vníma ako upozornenie na sektor, ktorý sa nachádza v ťažkých situáciách.

Päť požiadaviek

„Mali päť hlavných požiadaviek, za seba môžem povedať, že v prvých dvoch ich okamžite vieme podporiť.“ Ostatné je podľa neho na rokovaní medzi jednotlivými rezortmi.

Sektoru sa dá podľa Kollára pomôcť tak, že ho buď štát vyfinancuje, na čo ale nemá peniaze, alebo ho otvorí. „Sme za to, aby sme ich otvorili od 25. decembra. V prípade, že sa po 9. – 10. januári ukáže, že počty prípadov budú pribúdať, tak potom zavrieme po vzore Rakúska, Česka, či Poľska,“ komentoval Kollár.

Otvorené prevádzky po 25. decembri by mali byť v režime OP (očkovaní a po prekonaní covidu). „Chcú iba OP, sú pripravení sa k tomu zodpovedne postaviť a prísne kontrolovať,“ dodal Kollár.

Otázka času

Doležal povedal, že otvorenie stravovacích zariadení im dovolí nadýchnuť sa a fungovať aspoň v režime OP. „To je najrýchlejšia forma pomoci a zároveň aj verejne dávam vyhlásenie, že na ministerstve dopravy sa budeme zaoberať zvýšením sadzieb a kompenzácií pre sektor cestovného ruchu,“ uviedol.

„Rozpočet na to zatiaľ máme, ale je to otázka skôr týždňov, mesiacov, v prípade pomoci de minimis to ide na protimonopolný úrad a v prípade veľkej schémy pomoci to ide až na Európsku komisiu,” vysvetlil.

Podľa neho treba dosiahnuť politickú dohodu. Zvýšenie miery pomoci z 10 na 20 % komentoval slovami „vieme si predstaviť, že to bude selektívne – hotel s bazénom bude mať inú sadzbu, lyžiarske stredisko, reštaurácie a cestovné agentúry tiež inú sadzbu.”

Doplnil, že dôležité bude obhájiť to pred Európskou komisiou, respektíve pred protimonopolným úradom.

Sulík hovorí o troch splniteľných požiadavkách

Sulík vyhlásil, že z predostretých požiadaviek je možné realizovať okamžite až prvé tri a všetky podporuje. „Štvrtou požiadavkou je zníženie DPH, ktorá ma rovnako moju podporu, avšak nie je možné ju realizovať okamžite. Piatu požiadavku som požiadal od zástupcov gastrosektoru konkretizovať,“ napísal na sociálnej sieti.

To, že sa otvoria prevádzky, podľa neho neznamená, že si ľudia prestanú dávať pozor. Kritizoval tiež, že na vláde ani raz neprešiel ním ponúknutý odškodňovací zákon. Tiež si myslí, že „treba zdravý rozum do ďalších opatrení“.

„Môj hlas a hlasy mojich kolegov zo SaS však nestačia. Nestačí ani to, že všetky okolité krajiny majú otvorené, ani čísla, ktoré hovoria jasne – že sa máme vrátiť ku covid automatu a otvoriť,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko