Na hlavný obsah

Komerčné úspechy i najlepšie hodnotenia. Steven Spielberg viackrát ovplyvnil históriu filmu

Natočil filmy o Indianovi Jonesovi či Schindlerov zoznam.

Komerčné úspechy i najlepšie hodnotenia. Steven Spielberg viackrát ovplyvnil históriu filmu
Na archívnej snímke je režisér Steven Spielberg. Foto: TASR/AP

Desivá žraločia plutva nad hladinou, mimozemšťan, ktorý volá domov, frajerský archeológ v klobúku uprostred klbka hadov, krvavá polhodinová scéna vylodenia v Normandii. Toto všetko pochádza od jedného z najslávnejších a najvplyvnejších režisérov všetkých čias Stevena Spielberga.

Ten natočil filmové trháky Čeľuste, Blízke stretnutia tretieho druhu, E. T. – Mimozemšťan, Jurský park, Schindlerov zoznam či Zachráňte vojaka Ryana. Je mužom, ktorý v sebe skĺbil fantáziu večného dieťaťa i chladné myslenie obchodníka.

Na jeho filmoch vyrástlo niekoľko generácií a píšu sa prostredníctvom nich dejiny Hollywoodu. A hoci sú plné dokonalých trikov, on sám hovorí: „Pod slnkom nie je nič, čo by sme s počítačom nevedeli vytvoriť. Ale neexistuje nič dôležitejšie ako príbeh, ktorý chceme rozprávať.“ Významná osobnosť svetového filmu oslavuje v sobotu (18. 12.) 75. narodeniny.

Prvý honorár? Sto dolárov

Narodil sa 18. decembra 1946 (hoci niektoré zdroje uvádzajú aj rok 1947) v Cincinnati v americkom Ohiu. Nakrúcať začal v dvanástich rokoch na otcovej osemmilimetrovej kamere. Otec elektroinžinier chcel mať zo syna vedca, matka ho, naopak, podporovala v tvorbe a dokonca mu dovolila vybudovať si v obývacej izbe miniatúrne kino.

V roku 1961 natočil krátky film Fighter Squad (Bojová jednotka), ktorý sa dokonca premietal v kinách a budúcemu miliardárovi vyniesol prvý honorár vo výške 100 dolárov.

Talentovaný mladík získal zmluvu so štúdiom Universal a najskôr sa zaoberal televíznou tvorbou.

Podieľal sa na množstve seriálov, okrem iného aj na príbehoch komisára Columba. Z televízneho sveta prvýkrát vykročil filmom Duel (1971), ktorý prenikol aj do kín.

Po Čeľustiach úchvatné sci-fi

Hviezdu z neho urobil v roku 1975 film Čeľuste – považovaný za míľnik, ktorý odštartoval éru blockbusteru. Adaptácia bestselleru o ľudožravom žralokovi ukázala, že je možné vytvoriť a predať film ako udalosť a strhnúť stámilióny ľudí.

Nasledovali veľkolepé a vizuálne úchvatné sci-fi Blízke stretnutia tretieho druhu (1977), ktoré vzbudili nadšenie u divákov i kritiky a získali Oscara za najlepšiu kameru.

V osemdesiatych rokoch premenil Spielberg film na čosi magické. Prvá z adrenalínovej série filmov o neohrozenom archeológovi Indianovi Jonesovi pod názvom Dobyvatelia stratenej archy bol komerčne najúspešnejším filmom roku 1981.

E. T. – Mimozemšťan, dojemný film pre celú rodinu obsadil rovnakú pozíciu o rok neskôr.

Od dobrodružstiev k histórii

A v roku 1993 sa Spielbergovi podaril ďalší zápis do filmovej histórie, a to hneď dvojnásobný – najprv naplnil pokladne kín až po okraj Jurským parkom a hneď potom natočil čiernobielu vojnovú drámu Schindlerov zoznam o záchrane poľských Židov, za ktorú nazbieral sedem Oscarov. Na nakrúcanie sa pripravoval desať rokov.

Kasovým trhákom sa v roku 1998 stala aj strhujúca dráma o druhej svetovej vojne Zachráňte vojaka Ryana s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe. „Čím som starší, tým viac dávam prednosť príbehom, ktoré sa naozaj stali. História napíše najlepšiu drámu, iróniu, katastrofu, osud i víťazstvo,“ vyslovil sa vtedy Spielberg v jednom rozhovore.

Veľký ohlas mala aj jeho adaptácia klasického sci-fi H. G. Wellsa Vojna svetov z roku 2005 a kontroverzný počin Mníchov z toho istého roku – tragický príbeh izraelských športovcov zabitých počas olympijských hier v roku 1972 v Mníchove.

Do kategórie historických drám patrí aj biografický film Lincoln z roku 2012, sledujúci boj proti otroctvu v Spojených štátoch. Rovnako je na tom aj Most špiónov (2015) z obdobia studenej vojny.

Naďalej vysoká rozmanitosť žánrov

S nadšením prijali kritici Spielbergov film Môj kamoš obor (2016), ktorú natočil podľa rovnomennej knižnej predlohy Roalda Dahla. A skutočnú kauzu rekonštruuje jeho novinárska dráma Aféra v Pentagone s Meryl Streepovou a Tomom Hanksom v hlavných úlohách – zobrazuje kauzu Pentagon Papers zo začiatku 70. rokov, keď americké denníky bojovali o možnosť zverejnenia tajnej správy, podľa ktorej vláda pokračovala vo vojne vo Vietname, aj keď vedela, že nevyhrá.

Do sveta sci-fi sa povestný režisér vrátil v roku 2018 titulom Ready Player One: Hra sa začína, napoly zasadeným do virtuálnej reality: „Ten film divákom ukáže, aké je žiť nie v skutočnom svete, ale vo virtuálnej realite. Je to trochu varovný príbeh. Ale zároveň obrovské dobrodružstvo,“ povedal o ňom Spielberg.

Zatiaľ posledným kusom z jeho dielne je nová verzia amerického filmu West Side Story z tohto roka. Film na pozadí rivality dvoch pouličných gangov poukazuje na sociálne problémy.

O jeho nakrútení Spielberg sníval už ako dieťa: „Moja mama bola klasická klaviristka. Náš dom bol plný klasických nahrávok a ja som vyrastal obklopený touto hudbou. West Side Story bol vlastne prvý kúsok populárnej hudby, ktorú naši vo svojom klasickom – hudobnom dome púšťali. Už ako dieťa som sa do toho po uši zamiloval.“

Aj producentská pozícia

Komerčne najúspešnejší režisér všetkých čias je tiež producentom. V roku 1994 spoluzaložil úspešnú filmovú spoločnosť DreamWorks, dnes vedie spoločnosť Amblin Partners, ktorá nedávno podpísala niekoľkoročnú zmluvu so streamovacím gigantom Netflix, hoci sa sám Spielberg donedávna k takýmto službám staval rezervovane.

S druhou manželkou, herečkou Kate Capshawovou, s ktorou sa zoznámili začiatkom 80. rokov pri nakrúcaní filmu Indiana Jones a chrám skazy, spoločne vychovali sedem detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet