Na hlavný obsah

Krajniak by bol za otvorenie reštaurácií aspoň v režime OP

V prípade voľnej karty bude hlasovať za.

Krajniak by bol za otvorenie reštaurácií aspoň v režime OP
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) by bol za otvorenie reštaurácií pre ľudí v režime OP (očkovaní + prekonaní). „Ak bude voľná karta, budem hlasovať za, aby minimálne v režime OP boli otvorené reštaurácie, ako je to v okolitých krajinách,“ uviedol pred stredajším (22. 12.) rokovaním vlády.

„Zdá sa mi nelogické, že keď ľudia pôjdu lyžovať na Oravu, Kysuce alebo do Tatier, tak tam sa nebudú môcť najesť, ale keď prejdú 10 kilometrov za hranice, tak áno,“ povedal Krajniak.

Vláda by v stredu mala schváliť pomoc pre prevádzky do 49 zamestnancov, ktorá podľa ministra zahrnie 99 percent všetkých gastro podnikov. Krajniak pripomenul, že okrem pomoci vláda dáva prevádzkam každý mesiac možnosť odloženia splatnosti odvodov.

Na rokovanie vlády prišiel aj predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý podľa vlastných slov prišiel podporiť ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) v boji za otvorené reštaurácie. „Idem bojovať za to gastro, aby bolo otvorené. Samozrejme, idem podporiť Richarda Sulíka,“ povedal.

Dodal, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský mal zvážiť, či sa budú môcť otvoriť reštaurácie. Podľa Kollára sa môže stať aj to, že situáciu rezort zdravotníctva vyhodnotí ako „katastrofálnu“ a nič sa otvárať nebude.

Za otváranie je aj Remišová

Otváranie prevádzok podporuje aj podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí). „Sme jednoznačne za otvorenie prevádzok pre očkovaných,“ vyhlásila.

Zdôraznila, že ľudia sa môžu slobodne rozhodnúť či sa dajú alebo nedajú zaočkovať. „Ale nemôžeme si dovoliť, aby sa likvidovala ekonomika a prevádzky,“ dodala. Pripomenula, že vo svete sa šíri nový variant omikron, ktorý je výrazne infekčnejší a jedinou účinnou zbraňou proti nemu je očkovanie.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa počas rokovania vlády vyjadril, že najlepšou pomocou pre gastro by bolo ihneď otvoriť reštaurácie. „Ja by som ich otvoril ihneď, ale ak to nepôjde ihneď, mohlo by od 25. decembra,“ povedal Sulík. Podľa ministra „nie je na čo čakať“, keďže počet pacientov v nemocniciach klesol pod 3 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko