Na hlavný obsah

Kto môže počas pandémie k pôrodu? Pravidlá sú nejednotné

Niekde treba očkovanie, inde stačí test.

Kto môže počas pandémie k pôrodu? Pravidlá sú nejednotné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niekde len zaočkovaní, inde aj nevakcinovaní, ale s PCR testom. Verejná ochrankyňa práv kritizuje nejednotné pravidlá nemocníc pre sprevádzajúce osoby pri pôrodoch, či hospitalizáciách detí.

Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) sprevádzanie neobmedzuje. Rezort zdravotníctva obhajuje rozdielne podmienky s tým, že v každej z nemocníc je iná epidemická situácia.

Lenku zo Svidníka čaká zakrátko pôrod. Tak ako pri prvom dieťati aj teraz chce mať pri sebe partnera.

“Neviem si ani predstaviť, keby som bola sama bez blízkej osoby. Už len tá predstava vo mne vyvoláva pocit úzkosti,“ priznáva rodička Lenka Michňáková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vybrala si bardejovskú nemocnicu. Tá pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu sprísňuje podmienky pre sprevádzajúce osoby pri pôrode.

„Prítomný môže byť len jeden, teda najčastejšie otec, a to len vtedy ak je zaočkovaný alebo prekonal covid. Nezaočkovaného nepustíme ako prítomného pri pôrode,“ uviedol Marián Petko, riaditeľ Nemocnice s poliklinikou Sv. Jakuba v Bardejove.

V trnavskej fakultnej nemocnici stačí sprevádzajúcej osobe len negatívny antigénový test, ktorý vykonajú pri vstupe. Košická univerzitná umožňuje sprievod bez ohľadu na očkovací status. Podmienkou je negatívny PCR alebo antigénový test.

Popradská nemocnica umožňuje sprievod len ľuďom s aktuálnym negatívnym PCR testom. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová volá po jednotných a realizovateľných požiadavkách.

„Mal by tu byť taký systém pravidiel, ktorý je možný aj reálne zabezpečiť. Požiadavka PCR testu je požiadavka, ktorá s ohľadom na istý neočakávaný priebeh pôrodu je v mnohých prípadoch ťažko naplniteľná,“ ozrejmuje Patakyová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko