Na hlavný obsah

Kultúra dostala od začiatku pandémie pomoc 111 miliónov eur

Cesta k jej otvoreniu je očkovanie, povedal Heger.

Kultúra dostala od začiatku pandémie pomoc 111 miliónov eur
Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Foto: TASR

Slovenská kultúra a kreatívny priemysel dostali doteraz počas pandémie pomoc vo výške 111 miliónov eur. Podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) ide o „bezprecedentnú pomoc.“ „Pre našu vládu je kultúra dôležitá,“ zdôraznil.

Konštatoval však, že žiadne peniaze dokonale nevykompenzujú to, „čo by sa v kultúre stalo, keby nebola zatvorená.“ Táto suma skončila v sektore tzv. nezriaďovanej kultúry (na voľnej nohe), do zriaďovanej poputovali peniaze navyše.

Za dlhodobý cieľ považuje jej otváranie. „To sa podarí len vtedy, keď budeme mať dostatočne zaočkované obyvateľstvo,“ priblížil. Premiér zopakoval, že súčasný lockdown, počas ktorého trpí aj kultúra, je výsledkom nedodržiavania opatrení zo strany občanov. „Cestou von je očkovanie, robíme to aj pre kultúrnu obec a ľudí, ktorí v nej pôsobia.“

Ako informovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), rezort vyplácal pomoc pre sektor po vyhlásení štyroch výziev. Tie boli adresné a úzko cielené. V poslednej z nich oslovoval tzv. jednoosobové s.r.o, ktorým rozdelil viac ako 15 miliónov eur.

„V tejto výzve sme rozdelili 15 684 982 eur pre 433 subjektov, číslo zatiaľ nie je konečné,“ povedala Milanová. Zvyšné projekty aktuálne prehodnocujú. „Kultúra by fungovať mohla, ale to by sme museli byť všetci zodpovední,“ reagovala Milanová na lockdown a vypnutie kultúrneho semaforu. Ten povoľoval kultúrne akcie pre 100 zaočkovaných divákov aj v čiernych okresoch.

V predošlých výzvach ministerstvo oslovovalo profesionálov a profesionálky v kultúre, neziskové organizácie a fyzické osoby.

Zámerom pomoci podľa Milanovej bolo, aby z kultúry nemusel nikto odchádzať, ale aj aby rezort zabezpečil jej fungovanie do budúcnosti. Sumy, ktoré jednotlivé subjekty dostali, musia minúť do marca 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko