Na hlavný obsah

Kúpalisko musia otvoriť do konca roka, inak prídu o milióny. Pre pandémiu nemôžu

Po šiestich rokoch rekonštrukcií je Galandia pripravená.

Zrekonštruované kúpalisko musia otvoriť do konca tohto roka, inak budú musieť vrátiť štyri milióny z eurofondov. Po šiestich rokoch rekonštrukcií je Galandia pripravená, no má to háčik. Pre protipandemické opatrenia kúpalisko otvoriť nemôžu.

Galandiu postavili s podporou štyroch miliónov z eurofondov v roku 2007. Podmienka bola udržať kúpalisko v prevádzke aspoň 15 rokov. To nedokázali a už po ôsmich rokoch ho pre statické chyby zatvorili.

Hrozilo, že štvormiliónový príspevok budú musieť vrátiť. Dohodli sa preto s ministerstvom hospodárstva, že kúpalisko opravia. Prvú lehotu – do konca roka 2019 – nestihli. Dostali druhú- do konca roka 2021.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Bazény síce po šiestich rokoch napustili, no otvoriť stále nemôžu. Tentoraz im v tom bránia protipandemické opatrenia. Dohoda s ministerstvom je pritom jasná. Buď do konca roka otvoria, alebo vrátia štyri milióny.

„Pokiaľ by sme museli vracať 4,3 milióna, tak ich vracať nemáme z čoho,“ hovorí Peter Paška, primátor mesta Galanta.

Pre mesto by to znamenalo nútenú správu. Odborník na eurofondy však dôvod na vrátenie peňazí nevidí. „Podľa mňa ide o typický prípad hodný osobitného zreteľa, keďže ani poskytovateľ, ani prijímateľ nemohli v roku 2005, kedy došlo k podpisu zmluvy o poskytnutí finančného príspevku vedieť, že niekedy v roku 2019 vypukne pandémia,“ zhodnotil Tamás Szőke, grantový poradca, odborník na eurofondy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny