Na hlavný obsah

Laboratórium v Sydney vyhodnotilo stovky testov na covid ako negatívne, hoci boli pozitívne

Za omyl sa ospravedlnilo.

Laboratórium v Sydney vyhodnotilo stovky testov na covid ako negatívne, hoci boli pozitívne
Muž počas testovania na ochorenie COVID-19 v Sydney. Foto: TASR

Laboratórium v austrálskom meste Sydney v utorok (28. 12.) priznalo, že v čase sviatkov mylne diagnostikovalo časť testov na ochorenie COVID-19 ako negatívne, hoci boli v skutočnosti pozitívne. Týka sa to stoviek ľudí. Mnohí z nich sa obávajú, že počas sviatkov mohli nakaziť svojich príbuzných, informovala stanica BBC.

Laboratórium SydPath sa za omyl ospravedlnilo. Situácia sa týka 886 ľudí a mylné vyhodnotenie bolo podľa neho zavinené bezprecedentným objemom testov na spracovanie.

Laboratórium 25. decembra oznámilo 400 ľuďom, že ich test bol negatívny. Nasledujúci deň ale dostali správu, že išlo o omyl. Laboratórium priznalo, že výsledky testov boli vydané predčasne v čase, keď vyhodnocovanie ešte nebolo ukončené. Zo skupiny 886 ľudí sa nákaza podľa oznámenia nakoniec potvrdila u 486 z nich.

Laboratória sú preťažené

Omyl bol čiastočne zavinený tým, že laboratórium prešlo z automatického systému čítania testov na ručné. Tak totiž mohlo zabezpečiť vyhodnotenie väčšieho počtu testov. Podľa nového oznámenia sa teraz SydPath vrátila k automatickému systému a zníži počet zberov, aby zachovala kvalitu výsledkov.

Minister zdravotníctva štátu Nový Južný Wales Brad Hazzard povedal, že laboratóriá sú preťažené veľkým počtom testov. Možností nechať sa otestovať v tomto austrálskom štáte ubúda a ľudia často čakajú na výsledky dlho.

Pred týždňom sa v Novom Južnom Walese vyhodnocovalo za sedem dní 117 000 testov, teraz je to 145 000. Vláda štátu musela pre pribúdajúce prípady nákazy obnoviť niektoré z opatrení, ktoré boli začiatkom decembra zrušené.

Počty pozitívnych stúpajú

V Austrálii sa denne potvrdzuje okolo 10 000 nových prípadov nákazy. Od začiatku epidémie sa tam covidom nakazilo vyše 1,2 milióny ľudí a viac ako 13 600 ich po nákaze zomrelo.

Austrália v pondelok (27. 12.) tiež zaznamenala prvý prípad úmrtia v súvislosti s novým koronavírusovým variantom omikron. Miestne úrady však napriek tomu zatiaľ odmietajú pristúpiť k ráznejšiemu sprísňovaniu pandemických opatrení, najmä k zavedeniu ďalšieho lockdownu, pretože počet hospitalizácii zostáva nízky,

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet