Na hlavný obsah

Lekárska komora vyzýva na uprednostnenie zaočkovaných pri uvoľňovaní opatrení

Lockdown musí byť krátkodobý a plne zdôvodnený.

Lekárska komora vyzýva na uprednostnenie zaočkovaných pri uvoľňovaní opatrení
Na snímke prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Pavel Oravec. Foto: TASR

Slovenská lekárska komora (SLK) tvrdí, že je potrebné využiť všetky možnosti na zvýšenie zaočkovanosti obyvateľstva proti covidu. Povedal to v stredu (15. 12.) prezident SLK Pavel Oravec.

Ten vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať a neverili nepodloženým tvrdeniam a hoaxom. Tiež na nich apeloval, aby dodržiavali protipandemické opatrenia. 

Komora sa podľa neho zapojí aj do diskusie o povinnom očkovaní. „Nevyčerpali sme však všetky možnosti dobrovoľného očkovania,“ poznamenal zároveň.

SLK tiež hovorí o využívaní negatívnej finančnej stimulácie, „ktorá sa aj v zahraničí ukazuje byť efektívnejšia ako pozitívna (napríklad finančné odmeny pre zaočkovaných, pozn.)“. Spresnil, že takouto negatívnou stimuláciou by mohlo byť to, že neočkovaní by sa finančne podieľali na pravidelnom testovaní na ochorenie COVID-19.

Spomenul aj možnosť, že by sa nezaočkovaní pacienti mohli spolupodieľať na financovaní liečby. Pripomenul, že diskusia na túto tému už rezonuje. „Liečba neočkovaného je finančne náročnejšia, očkovaní pacienti majú výrazne ľahší priebeh. Vakcinácia jednoznačne uľahčuje liečbu a znižuje jej finančnú náročnosť,“ zdôvodnil.

V súvislosti s opatreniami poznamenal, že lockdown je aj vo svete účinným, ale len krátkodobým nástrojom. „Podporujeme jeho plne zdôvodnené a krátkodobé zavedenie,“ vyhlásil s tým, že pri uvoľňovaní opatrení by mali uprednostniť plne zaočkovaných a najmenej ohrozené a najmenej ohrozujúce skupiny – napríklad deti.

„Uvoľňovanie u očkovaných nech je prednostné,“ uviedol Oravec. Viceprezident SLK Róbert Roland doplnil, že hoci aj zaočkovaní môžu prenášať koronavírus, pokiaľ sa ním infikujú, majú v tele nižšiu vírusovú nálož, s ktorou je spojené aj nižšie riziko prenosu ochorenia na iného.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko