Na hlavný obsah

Lengvarského dovolenka vyvolala vášne. Matovič by sa hanbil, Hlas žiada vyvodenie zodpovednosti

Minister dovolenkou v zahraničí opatrenia neporušil.

Lengvarského dovolenka vyvolala vášne. Matovič by sa hanbil, Hlas žiada vyvodenie zodpovednosti
Na archívnej snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Strana Hlas-SD vyzýva premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby vyvodil politickú zodpovednosť voči ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nom. OĽANO). Reaguje tak na vyjadrenia ministra financií a šéfa OĽANO Igora Matoviča, ktorý pomalé tempo očkovania seniorov označil za „zlyhanie“ a kritizoval aj dovolenku ministra v Ománe.

Matovič vo štvrtok (30. 12.) povedal, že Lengvarského dovolenka ho „mrzí.“

„Je to pre mňa déjà vu. Takto pred rokom si dal minister hospodárstva dovolenku v Dubaji. Pripadá mi, že obaja ministri trpia sociálnym autizmom,“ povedal Matovič s tým, že ako minister zdravotníctva by sa hanbil, pretože zdravotníkom dovolenku nikto nedá.

Minister opatrenia neporušil

Lengvarský neporušil žiadne z protipandemických opatrení, no odcestoval v deň, keď mala vláda online rokovanie. Ako dodal Matovič, ministra na rokovaní zastupoval štátny tajomník.

„Minister zdravotníctva prvýkrát od nástupu do úradu vycestoval na súkromný pobyt v zahraničí. Je plne zaočkovaný s posilňujúcou treťou dávkou vakcíny a pred odchodom splnil všetky predpísané bezpečnostné a zdravotné podmienky,“ reagovala pre RTVS hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Dodala, že ministerstvo robí všetko pre to, aby boli záujemcovia o očkovanie zaočkovaní čo najskôr. „Aj pred obdobím vianočných sviatkov sme požiadali nemocnice, ktoré sú subjektami hospodárskej mobilizácie – je ich viac ako 50 – aby očkovali aj počas sviatočných dní. Bol tam pokyn ministerstva v rozsahu minimálne 8 hodín denne a zároveň sme požiadali VÚC, aby zvýšili tempo očkovania medzi sviatkami,“ uviedla Eliášová.

Hlas žiada vyvodenie zodpovednosti

Mimoparlamentná strana Hlas-SD v tejto súvislosti uviedla, že vystúpenie Matoviča vníma ako vystavenie vysvedčenia ministrovi zdravotnictva.

Ministerstvo zdravotníctva podľa Hlasu nezvláda svoju úlohu „a záujem o očkovanie ohrozených skupín nedokáže reálne naplniť.“

„Na základe toho vyzývame predsedu vlády Hegera, aby konečne začal riadiť vládu a nech konečne koná a vyvodí politickú zodpovednosť voči ministrovi zdravotníctva Lengvarskému,“ žiada Hlas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko