Na hlavný obsah

Lengvarský podpísal dohodu o dvojročnej spolupráci medzi Slovenskom a WHO

Predstavuje praktický rámec spolupráce.

Lengvarský podpísal dohodu o dvojročnej spolupráci medzi Slovenskom a WHO
Na snímke zľava Hans Kluge z WHO a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský pri podpise dohody o spolupráci. Foto: MZ SR

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) a riaditeľ Regionálneho úradu WHO pre Európu Hans Kluge podpísali v pondelok (20. 12.) dvojročnú dohodu o spolupráci medzi SR a WHO. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

Rezort dodal, že táto dohoda predstavuje praktický rámec spolupráce a vypracovali ju na základe konzultácií medzi národnými orgánmi zdravia a sekretariátom Regionálneho úradu WHO pre Európu. Dohodu BCA podpisuje SR každé dva roky od roku 2002.

Lengvarský špecifikoval, že dohoda rieši najmä spoluprácu v boji proti tuberkulóze či rakovinovým ochoreniam. Kluge dodal, že sa zaoberali aj paliatívnou starostlivosťou a digitálnym zdravotníctvom.

Poďakoval sa za pozvanie a produktívnu diskusiu s členmi Konzília odborníkov. Zároveň gratuloval ministrovi k schváleniu zdravotníckej reformy.

„Nie je prekvapivé, že naše prvé rozhovory sa týkali situácie okolo ochorenia COVID-19 v tejto krajine, v Európe, ale aj na svete,” dodal Kluge, pričom ocenil doterajšiu prácu slovenských zdravotníkov.

Zopakoval potrebu očkovania a zdôraznil, že je bezpečné a zachraňuje životy. Len v Európe podľa istej štúdie vakcíny zachránili 500 000 životov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko