Na hlavný obsah

Letecké spoločnosti, ktoré lietajú z rizikových krajín, budú musieť kontrolovať PCR testy

Pri väčšine európskych krajín to potrebné nebude.

Letecké spoločnosti, ktoré lietajú z rizikových krajín, budú musieť kontrolovať PCR testy
Na ilustračnej snímke letadlo ruskej leteckej spoločnosti Pobeda. Foto: TASR

Ministerstvo dopravy uložilo leteckým spoločnostiam, ktorých stroje lietajú na Slovensko z rizikových krajín, podmienku, že na palubu svojich lietadiel môžu vpustiť len osoby s negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín. Táto povinnosť bude platiť od soboty (25. 12.), informoval rezort dopravy.

,,V praxi to znamená, že testy budú kontrolované už pri check-ine v krajine, z ktorej cestujúci odlieta, pričom PCR test nesmie byť starší ako 72 hodín,“ priblížil minister dopravy a výstavby Andrej Doležal. Negatívny PCR test musia mať všetky osoby, ktoré odlietajú z rizikových krajín a sú staršie ako 12 rokov a 2 mesiace, dodal.

Zoznam krajín, na ktoré sa nové opatrenie nevzťahuje, je možné nájsť na webe ministerstva dopravy.

PCR test teda nebude potrebný pre spoločnosti, ktoré vylietavajú z Albánska , Andorry, Arménska, Austrálie, Azerbajdžanu, Bieloruska, Belgicka, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Čiernej Hory, Číny, Českej republiky, Chorvátska, Cypru, Dánska, Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Gruzínska, Holandska, Hongkongu, Írska, Islandu, Izraela, Japonska, Jordánska, Kanady, Kórejskej republiky, Kosova, Kuby, Libanonu, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Luxemburska, Macau, Maďarska, Malty, Moldavska, Monaka, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Poľska, Portugalska, Rakúska, Rumunska, San Marína, Severného Macedónska, Singapuru, Slovinska, Vatikánu, Španielska, Spojených arabských emirátov, Spojených štátov amerických, Mexika, Srbska, Švajčiarska, Švédska, Taiwanu, Talianska, Turecka a Ukrajiny.

Rezort pripomenul, že stále platí zákaz prijímania civilných letov z viacerých afrických štátov. Ide o Botswanu, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namíbiu, Juhoafrickú republiku a Zimbabwe. „Zákaz sa týka nepravidelných letov, ako sú biznis alebo súkromné lety. Netýka sa leteckej nákladnej prepravy, letov na humanitárne účely či technického medzipristátia na neobchodné účely,“ konštatuje ministerstvo.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko