Na hlavný obsah

Libanonský sudca nariadil zatknúť exministra v súvislosti s výbuchom v prístave

Pri výbuchu prišlo o život viac ako 200 ľudí.

Libanonský sudca nariadil zatknúť exministra v súvislosti s výbuchom v prístave
Výbuch v bejrútskom prístave nastal 4. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Libanonský sudca Tárik Bitár, poverený vyšetrovaním vlaňajšieho ničivého výbuchu v bejrútskom prístave, nariadil okamžité zatknutie niekdajšieho ministra financií Aliho Hassana Khalila. Bitár ho chce kvôli kauze vypočuť. V piatok (10. 12.) o tom informovali libanonské média.

Agentúra AP napísala, že Bitár nariadil zadržanie exministra tri dni po tom, ako súd rozhodol, že môže vo vyšetrovaní pokračovať. Niektorí politici sa usilovali o Bitárovo odvolanie z prípadu a obrátili sa na súd.

Khalil sa v minulosti nedostavil na predvolanie na výsluch a veliteľ bezpečnostných síl odmietol predchádzajúcu žiadosť o jeho zadržanie s tým, že ide o poslanca, na ktorého sa vzťahuje parlamentná imunita.

Médiá poukazujú na to, že v Libanone, kde sudcov vymenujú najvyšší politici, má súdnictvo málo priestoru, ak chce konať proti záujmom politickej elity.

Bitárova snaha o vyšetrenie výbuchu mu získala sympatie

Bitárova neústupnosť pri vyšetrovaní a trvanie na tom, že musí vypočuť aj politikov, mu vyniesla sympatie príbuzných obetí. Zároveň si ale urobil nepriateľov v šiitských kruhoch, ku ktorým patrí hnutie Hizballáh a Amal. Obe v minulých týždňoch presadzovali Bitárovo odvolanie z kauzy, čo v októbri viedlo k streľbe v Bejrúte a siedmim mŕtvym.

Khalil patrí k najbližším spojencom predsedu parlamentu Nabího Barrího, ktorý je lídrom Amalu.

Bitár, ktorý je už druhý sudca poverený vyšetrovaním, obvinil z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti okrem Khalílu tiež troch ďalších bývalých vysokých vládnych predstaviteľov. Zatiaľ nie je jasné, či bude po jeho terajšom príkaze Khalíl zatknutý.

Nezhody okolo vyšetrovania a Bitárovho postupu ochromujú vládu, ktorá sa kvôli sporom nezišla od polovice októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet