Na hlavný obsah

Lídri EÚ na samite vyzdvihli význam očkovania, podporia vývoz vakcín do chudobnejších krajín

Diskutovať budú aj o cenách energií.

Lídri EÚ na samite vyzdvihli význam očkovania, podporia vývoz vakcín do chudobnejších krajín
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Lídri členských krajín Európskej únie (EÚ) pri nástupe koronavírusového variantu omikron znovu vyzdvihli význam očkovania proti covidu a sľúbili silnejšiu podporu očkovania po celom svete.

Uvádzajú to závery prijaté na štvrtkovom (16. 12.) zasadnutí Európskej rady (ER). Po debate o vývoji pandémie sa lídri presunuli k cenám energií, ktoré v stredu (15. 12.) označil za hlavnú tému samitu končiaci český premiér Andrej Babiš.

Koronavírus bol prvým bodom na programe, pričom hovorca ER Barend Leyts oznámil ukončenie diskusie na túto tému približne tri hodiny po jej začatí. Diskusia sa pretiahla zrejme pre rokovania o dĺžke platnosti vakcinačných potvrdení.

Nakoniec do záverov pribudla formulácia zdôrazňujúca význam koordinovaného postupu vo veci platnosti tzv. covidových pasov.

Prezidenti a premiéri členských krajín sa stretávajú v čase, keď krajiny naprieč Európou bojujú so zvýšenými či rekordnými počtami nových nákaz koronavírusom. Vo väčšine krajín EÚ je pritom potvrdený výskyt variantu omikron, ktorý sa zdá byť nákazlivejší než doteraz dominantná delta. Aspoň jednu dávku očkovania proti koronavírusu absolvovalo vyše 71 percent obyvateľov Únie.

Rozvinie sa aj stratégia nákupu liekov

„Sprístupnenie vakcinácie všetkým a nasadenie posilňovacích dávok je životne dôležité a naliehavé. V tejto súvislosti zostáva kľúčové prekonanie váhavosti k očkovaniu, okrem iného bojom proti dezinformáciám,“ uvádzajú, podobne ako v októbri, závery samitu. „Popri vakcinácii by sa malo pokročiť s implementáciou stratégie EÚ pre lieky na covid-19, vrátane spoločných nákupov,“ pokračuje spoločná pozícia.

Lídri EÚ v ňom tiež sľubujú, že Únia bude naďalej podporovať vakcináciu po celom svete a že posilní podporu „potrebných regiónov, najmä Afriky“. Od Európskej komisie (EK) žiadajú, aby v záujme jednoduchšieho zdieľania vakcín viac podporovala členské štáty, ako aj tretie krajiny a ďalších partnerov.

Únia v súvislosti s distribúciou vakcín do sveta narážala na rôzne logistické a administratívne prekážky, podľa šéfky EK Ursuly von der Leyenovej je však EÚ najväčším „darcom a exportérom“ očkovacích látok na svete pred Čínou a USA. EÚ má údajne na konte asi 380 miliónov dávok darovaných do globálnej iniciatívy COVAX alebo priamo konkrétnym krajinám.

Heger navrhol zaradiť do záverov samitu jadrovú energiu

Slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) v spolupráci s českým predsedom vlády v demisii Andrejom Babišom otvorili na samite tému jadrovej energie, ktorá by sa podľa nich mala zaradiť medzi udržateľné zdroje energie. Informoval o tom tlačový odbor úradu vlády.

„Vyzvali sme Komisiu, aby do Vianoc pripravila návrh, ktorý zaradí jadro medzi udržateľné technológie. Odmietame, aby jadro ostalo v investičnej nevýhode. Je to naša požiadavka, ktorú spolu so skupinou štátov presadzujeme do záverov samitu,“ uviedol premiér.

Skonštatoval, že aktuálne je pre investorov nevýhodné financovať výstavbu a modernizovanie jadrových zariadení v porovnaní s obnoviteľnými zdrojmi. „Je pre nás kľúčové, aby sme aktuálny stav zmenili a jadrová energia patrila medzi udržateľné zdroje energie,“ dodal.

Slovensko podľa Hegera podporuje dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050, no bez jadrovej energie to nepôjde. Pripomenul, že Slovensko sa rozhodlo ukončiť dotovanie ťažby uhlia do roku 2023.

Na Slovensku sa viac ako polovica elektrickej energie vyrába v jadrových elektrárňach, čo krajinu radí na 2. miesto v rámci EÚ. Po dostavbe 3. bloku Mochoviec by mohlo z jadra pochádzať až 70 percent slovenskej elektriny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet