Na hlavný obsah

Liek proti covidu od Pfizeru je vysoko účinný, oznámila firma

Účinnosť si udržal aj pri omikrone.

Liek proti covidu od Pfizeru je vysoko účinný, oznámila firma
Na snímke antivirotikum - liek Paxlovid od Pfizeru. Foto: TASR/AP

Americká spoločnosť Pfizer v utorok (14. 12.) oznámila, že výsledky druhej fázy testov potvrdili výraznú účinnosť lieku Paxlovid pri znižovaní rizika hospitalizácie s covidom-19 či úmrtia na toto ochorenie.

Skúška, na ktorej sa zúčastnilo 2 246 dospelých osôb, potvrdila výsledky predbežnej analýzy zverejnené 21. novembra.

Antivirotikum Paxlovid v porovnaní s placebo výrazne znížilo riziko hospitalizácie alebo smrti o 89 % u nehospitalizovaných dospelých osôb z rizikových skupín s covidom, ktorým podali liek do troch dní od momentu, ako sa objavili príznaky, píše agentúra AP.

Ďalšie laboratórne testy potvrdili, že Paxlovid si svoju účinnosť udržal aj proti novému variantu omikron. Spoločnosť Pfizer svoj liek testovala na umelo vyrobenej verzii bielkoviny, ktorá je dôležitá pre rozmnožovanie tohto variantu.

Americký Úrad pre kontrolu liečiv (FDA) by mal čoskoro rozhodnúť o schválení Paxlovidu i ďalšieho liečiva od spoločnosti MSD. V prípade odobrenia sa stanú prvými liekmi proti ochoreniu COVID-19, ktoré budú v USA dostupné v lekárňach.

V novembri už označil FDA za účinný podobný prípravok firmy Merck. Farmaceutický gigant pôvodne sľuboval účinnosť prevencie hospitalizácie u svojho lieku molnupiravir 50 %, neskôr firma priznala, že je účinok iba 30 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet