Na hlavný obsah

Litva bude žiadať covidové pasy od poslancov

Zákon v hlasovaní podporilo 89 zákonodarcov.

Litva bude žiadať covidové pasy od poslancov
Na snímke litovský parlament a jeho poslanci. Foto: TASR/AP

Litovský parlament vo štvrtok (23. 12.) schválil zákon, ktorý bude s platnosťou od januára od poslancov vyžadovať covidové pasy na to, aby sa mohli zúčastniť na rokovaniach. Informovala o tom agentúra AFP.

Zákon v hlasovaní podporilo 89 poslancov. Proti bolo 17 zákonodarcov a 19 sa zdržali hlasovania. Litovský jednokomorový parlament (Seimas) má 141 členov volených na štvorročné obdobie.

Do budovy parlamentu budú vpustení len poslanci s potvrdením, že sú plne zaočkovaní, prekonali v nedávnom období ochorenie COVID-19 alebo majú negatívny test nie starší ako 72 hodín.

Poslancom, ktorí sa pre chýbajúci covidový pas nebudú môcť zúčastňovať na rokovaniach, znížia platy.

https://twitter.com/The12fthOfNever/status/1474131848972300288

Takéto potvrdenie o imunite voči ochoreniu COVID-19 je v Litve potrebné aj na návštevu nákupných stredísk, reštaurácií či salónov krásy, pripomína AFP.

„Ak už žiadame covidový pas pri vstupe na rôzne miesta, kde sa zhromažďujú ľudia, bolo by etické, aby parlament urobil také isté rozhodnutie aj vo vzťahu k sebe,“ povedala litovská premiérka Ingrida Šimonyté.

Poslanci, ktorí odmietajú dať sa zaočkovať, povedali, že nový zákon porušuje ich ústavné práva.

Litva, ktorá má približne 2,8 milióna obyvateľov, od začiatku pandémie zaznamenala 507 916 prípadov ochorenia COVID-19 a 7 223 súvisiacich úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet