Na hlavný obsah

Ľudia s kontraindikáciou môžu zapadnúť do režimu OP. Aký je postup na zisk certifikátu?

Potrebovať budú aj negatívny test.

Ľudia s kontraindikáciou môžu zapadnúť do režimu OP. Aký je postup na zisk certifikátu?
Na snímke muž dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva SR upravilo postup pre ľudí, ktorí sa nemôžu zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Osoby s kontraindikáciou očkovania môžu podľa aktuálneho usmernenia získať Certifikát o výnimke z očkovania s QR kódom.

Ten vydá lekár a zároveň ho zaeviduje do systému. Po jeho obdržaní môžu byť takéto osoby zahrnuté v režime OP (očkovaní a tí, čo prekonali covid). Musia však doložiť aj negatívny výsledok testu. Vykonanie PCR testu u takýchto ľudí bude bezplatné. Informoval o tom rezort v stredu (22. 12.).

Ministerstvom vydané usmernenie presne definuje trvalé či dočasné kontraindikácie, ale aj kontraindikácie očkovania konkrétnymi vakcínami. Usmernenie je účinné od 22. decembra 2021 a je zverejnené na stránke ministerstva zdravotníctva.

„Posúdiť kontraindikáciu na očkovanie proti covidu môže lekár – špecialista, všeobecný lekár pre dospelých alebo všeobecný lekár pre deti a dorast. Každý, komu lekár vydá certifikát, bude zaevidovaný v systéme,“ spresnil rezort.

„Centrálna evidencia kontraindikovaných osôb prispeje k tomu, aby kontraindikácia očkovania proti ochoreniu COVID-19 bola dostatočne a zodpovedne posúdená v kontexte súčasného rizika ochorenia COVID-19.  Zodpovednosť za nesprávne alebo falošne stanovenú kontraindikáciu nesie lekár. Certifikát obsahuje aj QR kód,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko