Na hlavný obsah

Ľudia sa na Vianoce budú môcť navštevovať. Krajniak sľubuje zmenu opatrení

Presnejšie informácie neuviedol.

Ľudia sa na Vianoce budú môcť navštevovať. Krajniak sľubuje zmenu opatrení
Na kombosnímke poslanec Ján Richter (Smer-SD) a minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: RTVS

Vláda nechce zakázať návštevy. „Nastavíme to tak, aby ľudia mohli navštevovať rodiny,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v nedeľnej (12. 12.) diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke RTVS.

Povedal, že vláda zmení opatrenia tak, aby ľudia smeli cez Vianoce navštevovať blízkych príbuzných. Presnejšie informácie neuviedol s tým, že vianočné návštevy by nemali mať podobu uzatvorených bublín zložených z dvoch domácností ako to bolo minulý rok.

Vyjadrenie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) v súvislosti s vianočnými návštevami nebolo podľa neho úplne šťastné. „Pán minister zdravotníctva to povedal nešťastne, lebo sme sa rozprávali o tom, čo bude platiť teraz, nie počas Vianoc,“ dodal. Ak by sa ľudia nemohli stretávať, bolo by to podľa neho nelogické.

Zároveň ľudí vyzval, aby si pred návštevou urobili test na covid. Pripomenul, že test by si mali urobiť aj zaočkovaní ľudia.

Podľa poslanca Národnej rady SR Jána Richtera (Smer-SD) zavedené opatrenia spôsobujú chaos. Krajniak sa za chaos ospravedlnil.

Nedostatočná príprava na tretiu vlnu

„Mám taký pocit, ako keby sme boli na začiatku pandémie. Na túto vlnu sme pripravení najhoršie, neviem prečo. Napriek tomu, že prezidentka či ministri hovorili, že sme pripravení najlepšie. Veľa vecí sa podcenilo,“ myslí si Richter.

Podľa Krajniaka nastala chyba aj v školstve. „Konzílium možno urobilo chybu v tom, že povolilo vyučovanie v školách bez rúšok a potom prišli s tým, že ich treba zavrieť.“

Upozornil, že najväčšia krivka nakazených bola ešte minulý týždeň medzi tínedžermi.

Povinné očkovanie

Krajniak nepodporuje povinné očkovanie. Tvrdí, že by to urobilo zlú krv. „Vakcíne dôverujem, ale chápem, že starší ľudia sa toho môžu obávať,“ dodal. Najlepšie z jeho skúseností funguje osobný kontakt. „Keď príde očkovacia jednotka do obce, prídu sa očkovať alebo očkovanie konzultovať desiatky ľudí,“ uviedol.

Tvrdí, že povinné očkovanie v domovoch sociálnych služieb proti chrípke sa s povinným očkovaním proti covidu nedá porovnávať, lebo vakcíny proti chrípke poznáme už desiatky rokov.

Podľa Richtera nie je správne deliť ľudí na očkovaných a neočkovaných. „Ak máme deliť ľudí, deľme ich na strany. Zdravým povedzme, ako sa udržať zdravými a chorým, ako sa vyliečiť.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko