Na hlavný obsah

Ľudia v Bruseli protestovali proti opatreniam

Účastníci protestu kráčali smerom k inštitúciám EÚ.

Ľudia v Bruseli protestovali proti opatreniam
Decembrový protest proti aktuálnym opatreniam v belgickom Bruseli. Foto: SITA/AP

Stovky ľudí v nedeľu (5. 12.) pochodovali centrom Bruselu na protest proti sprísneniu protipandemických opatrení. Belgická vláda v piatok (3. 12.) nariadila nové obmedzenia pre narastajúce počty novoinfikovaných koronavírusom, poznamenala AP.

Ľudia vykrikovali heslá ako „Sloboda! Sloboda!“ a niesli transparenty s nápismi: „Spoločne za našu slobodu, práva a naše deti“. Účastníci protestu kráčali smerom k inštitúciám EÚ. Niektorí tiež kritizovali vakcíny proti covidu a zavedenie povinného očkovania.

Vládny výbor rozhodujúci o reštrikciách vyhlásil nové obmedzenia už tretí týždeň po sebe. Premiér Alexander De Croo v piatok oznámil, že vianočné prázdniny sa začnú pre deti v materských a základných školách skôr. Vláda tiež obmedzila hromadné akcie.

Deti staršie ako šesť rokov budú musieť po novom nosiť rúška vo vnútorných priestoroch. Kabinet o týždeň skôr nariadil zatvorenie nočných podnikov a skrátenie večernej prevádzky reštaurácií do 23.00 h.

V jedenásťmiliónovej krajine prekročil v poslednom týždni priemer infikovaných 17 000 denne a reprodukčné číslo je dlhodobo vyššie ako 1. V nemocniciach leží s covidom viac ako 3 700 ľudí, z toho 821 na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS). Celková kapacita lôžok na JIS dosahuje asi dvetisíc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet