Na hlavný obsah

Maďarský ústavný súd rozhodol, že krajina má právo uplatňovať vlastné pravidlá

Orbán spochybnil nadradenosť únijného práva.

Maďarský ústavný súd rozhodol, že krajina má právo uplatňovať vlastné pravidlá
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR

Maďarsko má právo uplatňovať svoje vlastné opatrenia v oblastiach, kde Európska únia doteraz nepodnikla adekvátne kroky na spoločnú implementáciu únijných pravidiel, rozhodol v piatok (10. 12.) podľa agentúry Reuters maďarský ústavný súd.

Zároveň uviedol, že pokiaľ ide o postoj vlády k migrácii, neskúmal otázku, či má právo Únie prednosť pred právom maďarským.

Maďarský súd zvažoval podnet vlády premiéra Viktora Orbána, ktorý podal v súvislosti s rozhodnutím Súdneho dvora EÚ. Ten skonštatoval, že Budapešť porušila únijné predpisy o ochrane utečencov tým, že ich deportovala na srbskú hranicu.

Orbán v rozhlase povedal, že ak súd rozhodne v prospech jeho kabinetu, bude presadzovať, aby EÚ reformovala svoje imigračné pravidlá.

„Realita imigrácie nie je v Bruseli, ale na maďarskej hranici, na poľskej hranici a v talianskych prístavoch. Musíme sa vyrovnať s problémami, ktoré sa objavili, a zmeniť pravidlá,“ vyhlásil maďarský premiér.

Reuters dodal, že 58-ročný Orbán čelí veľkému problému v podobe parlamentných volieb v budúcom roku a že spor s Bruselom o prisťahovalectve by mu mohol poskytnúť argumenty pre kampaň, s ktorou už v minulosti slávil úspech.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet