Na hlavný obsah

Mala nezameniteľný hlas. Edita Gruberová vystupovala na najslávnejších svetových scénach

Veku 75 rokov sa už nedožila.

Mala nezameniteľný hlas. Edita Gruberová vystupovala na najslávnejších svetových scénach
Na archívnej snímke z roku 2010 Edita Gruberová. Foto: TASR/AP

Počas svojej viac než polstoročie trvajúcej kariéry vystupovala na operných scénach v mnohých krajinách vrátane Rakúska a Nemecka; účinkovala tiež v slávnej milánskej La Scale, Royal Opera House v Londýne, newyorskej Metropolitnej opere či v parížskej opere. Reč je o opernej dive Edite Gruberovej, ktorá by vo štvrtok (23. 12.) oslávila 75. narodeniny.

Gruberová sa narodila 23. decembra 1946 v Bratislave. V rokoch 1961 až 1968 študovala na bratislavskom konzervatóriu u Márie Medveckej a následne na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Už počas štúdia spievala v Lúčnici a hosťovala na scéne Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

V rokoch 1968 až 1970 naštudovala viacero veľkých postáv ako sólistka operného súboru Divadla Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici (dnes Štátna opera).

Slovenka si získala Viedeň i medzinárodné uznanie

Obdivuhodnú kariéru na jednej z vrcholných európskych scén, vo Viedenskej štátnej opere, začala v roku 1970 úlohou Kráľovnej noci v Čarovnej flaute Wolfganga Amadea Mozarta. O štyri roky neskôr účinkovala v tejto úlohe po prvý raz tiež na javisku bavorskej Štátnej opery. Zakrátko po úspešnom uvedení vo Viedni získala stály angažmán, avšak spočiatku spievala skôr menšie role.

Cestu k medzinárodnému uznaniu a svetovej sláve otvorila sopranistke náročná úloha Zerbinetty v opere Ariadna na Naxe od Richarda Straussa z roku 1976. Edita Gruberová svojím výkonom pod hudobným vedením Karla Böhma vzbudila obrovskú pozornosť.

Začali jej prichádzať pozvania a angažmány z newyorskej Metropolitnej opery, milánskej La Scaly, londýnskej Covent Garden, z Parížskej národnej opery, alebo Bavorskej štátnej opery v Mníchove.

Edita Gruberová vystupovala na všetkých významných svetových operných scénach, účinkovala s najvýznamnejšími svetovými dirigentmi a orchestrami. V odbore operného belcanta sa vypracovala medzi majstrov umeleckej renesancie starých autorov talianskej školy. Svojimi precíznymi a inšpiratívnymi výkonmi priviedla túto tvorbu k novému rozkvetu.

Veľký hlas veľkého človeka si vyslúžil ocenenia

Za svoje interpretačné umenie získala hviezda svetových operných pódií viacero ocenení. V roku 1980 jej udelili rakúsky titul „Österreichische Kammersängerin“, o osem rokov neskôr sa stala čestnou členkou Viedenskej štátnej opery. Edita Gruberová je tiež nositeľkou Radu Bieleho dvojkríža II. triedy (1997) a v roku 2013 si v nemeckom Baden-Badene prevzala prestížnu Hudobnú cenu Herberta von Karajana.

V novembri 2016 sa operná diva, prezývaná aj „kráľovná koloratúry“ či „Diva divissima“, stala laureátkou Ceny Nadácie Tatra banky za umenie v kategórii Hudba za sólový recitál na medzinárodnom festivale Prague Proms 2016.

Vtedajší minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák jej udelil 17. decembra 2016 vo Viedni Zlatú plaketu. Krátko pred 70. narodeninami umelkyne tak ocenil jej celoživotný výnimočný umelecký prínos a reprezentáciu Slovenska v zahraničí. Operná speváčka Edita Gruberová sa tiež ocitla medzi laureátmi ocenenia Osobnosti Bratislavy 2018.

Rozlúčku jej prekazila pandémia

S divadelným javiskom i s divákmi sa pôvodne Edita Gruberová chcela rozlúčiť 27. novembra a 1. decembra 2020 v Štátnom divadle Košice. Úspešnú kariéru mala uzavrieť premiérou opery Gaetana Donizettiho s názvom Roberto Devereux, kde stvárnila postavu kráľovnej Alžbety. Predstavenie však odvolala z dôvodu pandémie koronavírusu.

Edita Gruberová zomrela 18. októbra tohto roku vo švajčiarskom Zürichu a nedožila sa tak svojich 75. narodenín, ktoré by oslávila práve vo štvrtok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko