Na hlavný obsah

Matovič: Finančná odmena za očkovanie u seniorov zabrala

Podľa neho to prekonalo aj očakávania prieskumu.

Matovič: Finančná odmena za očkovanie u seniorov zabrala
Na snímke minister financií Igor Matovič. Foto: TASR

Finančná motivácia pri očkovaní u seniorov nad 60 rokov „zásadným spôsobom zabrala“. Uviedol to v utorok (21. 12.) minister financií Igor Matovič (OĽANO). Prezentoval to na grafoch vývoja očkovanosti od 47. týždňa, v ktorom oznámil svoj pôvodný návrh odmien (zavedenie 500-eurových poukazov uplatniteľných v prevádzkach).

Foto: MF SR
Foto: MF SR

Znázornil, že od spomenutého týždňa klesol počet ľudí vo veku od 50 do 59 rokov, ktorí sa očkovali prvou dávkou, o 80 %. Pri kategórii 60+ tento záujem po miernom poklese znovu rástol. Pokles podľa neho nastal zavedením lockdownu pre všetkých. „Z pohľadu očkovania nebolo dobré riešenie ho zaviesť,“ uviedol.

Bilanciu očkovania porovnal aj s októbrovým prieskumom agentúry Focus. Z neho vyplynulo, že 49,4 % už zaočkovaných ľudí nad 60 rokov by sa nechalo zaočkovať treťou dávkou. Tú si podľa ministra financií nechalo nad očakávania prieskumu aplikovať viac ako 90 086 tých z rizikovej vekovej kategórie.

Záver z rovnakého prieskumu bol podľa Matoviča zároveň taký, že z nezaočkovaných seniorov sa neplánoval zaočkovať žiaden. V realite sa však napriek tomu dalo z tejto skupiny prvýkrát zaočkovať už 42 370 dôchodcov.

Foto: MF SR
Foto: MF SR

Šéf rezortu financií tiež odhaduje, že na odmenách za očkovanie pre ľudí nad 60 rokov sa vyplatí 270 miliónov eur. „Nebude to zásadne iné číslo. Môže to byť plus-mínus 10 miliónov eur,“ myslí si.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko