Na hlavný obsah

Matovič odstúpil od podmienky, štátny rozpočet neokreše o pol miliardy eur

Na poslednú chvíľu zvolil inú stratégiu.

Matovič odstúpil od podmienky, štátny rozpočet neokreše o pol miliardy eur
Na snímke minister financií Igor Matovič. Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) neokreše štátny rozpočet o pol miliardy eur ako sa pripravoval. Minister tak chcel pôvodne urobiť, ak by koalícia neschválila viaceré reformy, ktoré majú štát priviesť k zdravému hospodáreniu.

Hoci sa tak nestalo, minister ustúpil od svojej radikálnej podmienky. Pol miliardy si však nechá v rukách a uvoľní ich, až keď parlament schváli nutné reformy. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Zvolil inú stratégiu

Igor Matovič ustupuje od požiadavky, že ak parlament pred samotným štátnym rozpočtom neschváli dlhovú brzdu, výdavkové limity a dôchodkovú reformu, okreše balík peňazí o pol miliardy eur. Na poslednú chvíľu zvolil inú stratégiu.

„Približne 504 miliónov eur, ktoré ako minister financií neuvoľním na priority jednotlivých ministerstiev bez toho, aby sme ako koalícia správali zodpovedne a prijali tie dôležité ústavné zmeny,“ povedal Matovič.

Minister síce nesiahne na plánovaný balík peňazí, no necháva si zadné dvierka, že o časti bude rozhodovať výhradne on až do schválenia reforiem. V súvislosti s vysokým dlhom, ktorý v tomto roku atakuje kritických 61,5 percenta HDP, Igor Matovič pred poslancami tvrdí, že ide o robotu pandémie, no najmä predchádzajúcej vlády.

„Vyfasovali sme verejné financie v katastrofálnom stave, rozkradnutú špajzu. Boli sme v situácii, že sme rozmýšľali, že nebude na výplatu dôchodkov, a napriek tomu sme skončili ako číslo jedna na konci roka s pečiatkou európskeho štatistického úradu. Takto sa do psej matere robí, a tak sa to do psej matere nerobí, ako ste robili vy,“ dodal.

Dlh chce koalícia zraziť pod kritickú hranicu 60 percent HDP o dva roky. Podľa exministra financií Ladislava Kamenického zo Smeru-SD je správanie súčasného ministra bezprecedentné. Jeho výroky považuje za nezmysly, na ktoré je škoda plytvať slovami.

„Len, aby zaujal médiá. Tomuto človeku niečo rozprávať, to je ako perly sviniam hádzať, tak sa hovorí na Slovensku,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika