Na hlavný obsah

Medzi nominovanými na Zlatý glóbus je aj český animovaný film

Mená výhercov by mali byť známe 9. januára.

Medzi nominovanými na Zlatý glóbus je aj český animovaný film
Na snímke soška Zlatého glóbusu. Foto: TASR/AP

Dráma Belfast o živote v Severnom Írsku na konci 60. rokov a western The Power of the Dog s Benedictom Cumberbatchom v hlavnej úlohe v pondelok (13. 12.) pozbierali po siedmich nomináciách na Zlaté glóbusy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Český film Moje slunce Mad sa presadil medzi päticou kandidátov na cenu pre najlepšiu animovanú snímku.

Počin režisérky Michaely Pavlátovej rozpráva príbeh mladej Češky, ktorá sa vydá za svojho milovaného spolužiaka Nazira do exotického Kábulu. Film, ktorý vznikol na motívy knihy Frišta novinárky a spisovateľky Petry Procházkovej, sa uchádza aj o nomináciu na cenu Americkej filmovej akadémie.

Belfast aj The Power of the Dog figurujú medzi päťicou titulov nominovaných v kategórii pre najlepšie drámy. Zvyšnými uchádzačmi o hlavnú cenu sú CODA o dospievaní počujúcej dcéry s hluchými rodičmi, sci-fi snímka Duna a životopisné dielo King Richard o tenistkách Venus a Serene Williamsových a ich otcovi Richardovi.

Posledný uvedený film je spoločne s novou verziou muzikálu West Side Story a komédiou Licorice Pizza na zdieľanej druhej pozícii v počte nominácií, šancu na víťazstvo majú tieto snímky v štyroch kategóriách. Reuters si tiež všíma, že z filmových spoločností si najlepšie viedla streamovacia platforma Netflix so 17 nomináciami za jej produkciu.

Zostavu hercov a herečiek nominovaných za výkony v hlavných dramatických úlohách tvoria samá etablované mená. Okrem spomínaného Cumberbatcha sú v nej Will Smith, ktorý stvárnil otca sestier Williamsových, alebo Španiel Javier Bardem, nominovaný v danej kategórii už tretíkrát.

Medzi päticou žien sú držiteľky Zlatých glóbusov aj Oscarov Nicole Kidmanová a Olivia Colmanová, ale tiež Lady Gaga, známa skôr ako speváčka.

Kontroverzné kroky

Zlaté glóbusy sa považujú za akúsi predohru prestížnejších Oscarov, každoročne ich udeľuje Asociácia zahraničných novinárov v Hollywoode (HFPA). Vyhlásenie víťazov sa tentoraz plánuje 9. januára.

Nie je však veľmi jasné, aký bude mať slávnostný večer formát. Televízia NBC totiž v máji oznámila, že ho nebude vysielať. Krok súvisel s kontroverziou okolo zastúpenia etnických menšín v HFPA, ktorú vo februári odštartoval článok denníka Los Angeles Times.

Ten uviedol, že medzi asi 90 členmi HFPA nie je žiadny novinár tmavej pleti. Asociácia pritom už predtým niekoľko rokov čelila kritike, že prehliada nielen černošských hercov a tvorcov, ale aj filmy, ktoré sa zaoberajú problematikou etnických menšín.

Organizácia udeľujúca Zlaté glóbusy na jar ohlásila reformy, podľa NBC bol ale proces príliš pomalý. Teraz HFPA hlási, že od základov zmenila svoje pravidlá a že nedávno privítala 21 nových členov, ktorí tvoria „doteraz najväčší a najviac rôznorodý ročník“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet