Na hlavný obsah

Mestá rušia silvestrovské ohňostroje. Dôvodom nie je iba pandémia

Ušetrené peniaze pôjdu do škôl, útulkov, nemocníc či na charitu.

Mestá rušia silvestrovské oslavy na námestiach. V mnohých bude chýbať aj tradičný ohňostroj. Dôvodom je nielen pandémia. Únia miest aj Zvierací ombudsman vyzývajú samosprávy, aby sa vzdali pyrotechniky a ušetrené peniaze investovali zmysluplnejšie.

„Tie prostriedky, ktoré sme mali použiť na ohňostroj a na prípravu silvestrovskej oslavy použijeme pre naše deti, pre deti v predškolských zariadeniach a v školách. Ďalšia časť bude putovať do nášho lesoparku pre zvieratká, ktoré tam chováme,“ hovorí Otokar Klein, primátor mesta Nové Zámky.

Silvestrovské oslavy a ohňostroj zrušili rovnako aj v desiatkach ďalších miest vrátane Bratislavy či Banskej Bystrice, kde peniaze pôvodne určené na ohňostroj darujú karanténnej stanici pre zvieratá.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Naopak, osláv sa tento rok nevzdali v Košiciach. „Začína sa o 10. 00 h ráno detským Silvestrom a bude to pokračovať večer o 19.00 h veľkolepou šou. Prelom roka bude oslávený nie ohňostrojom, ako to bolo klasicky minulé roky, ale ohňovou šou,“ priblížil Vladimír Fabian, hovorca mesta Košice.

Nahradiť ohňostroje alebo sa ich úplne vzdať je dobrým rozhodnutím aj podľa ochranárov. Zvierací ombudsman preto vyzýva všetky samosprávy, aby peniaze investovali zmysluplnejšie – napríklad do útulkov.

Iniciatívu podporili aj Združenie miest a obcí Slovenska a Únia miest. Väčšina ich členov už s ohňostrojom nerátala od začiatku roka. Tisícky eur, ktoré by stál niekoľkominútový ohňostroj, darujú tento rok nielen pre zvieratá, ale aj do nemocníc či na charitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko