Na hlavný obsah

Mikas vyzýva na ostražitosť, epidemická situácia je stále veľmi vážna

Treba dodržiavať opatrenia, tvrdí.

Mikas vyzýva na ostražitosť, epidemická situácia je stále veľmi vážna
Na snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR

Neprepadajme ilúzii, že ak sa uvoľňujú opatrenia, tak prichádzajú lepšie časy a môžeme stratiť ostražitosť, vyzýva hlavný hygienik Ján Mikas. Pripomína, že epidemická situácia je stále veľmi vážna, a to aj napriek tomu, že pozorujeme jej zlepšenie v niektorých parametroch. Stále totiž nie je jasné, ako sa bude v populácii správať nový variant omikron.

„Preto sa opäť obraciame na verejnosť a ešte raz dôrazne žiadame, aby sa obyvatelia zamysleli nad každou osobnou návštevou povolenej prevádzky a hromadného podujatia. Zvažujte, či sa napríklad tovar nedá z uvedenej predajne objednať online, alebo či sa nedá zvoliť čas, keď je v prevádzkach a na povolených podujatiach menej ľudí,“ konštatuje Mikas vo výzve.

Opätovne zdôrazňuje nevyhnutnosť chrániť sa v interiéroch respirátormi. Apeluje tiež na udržiavanie dostatočných odstupov od iných ľudí a pripomína dezinfikovanie rúk. Odporúča zároveň vopred si premyslieť nákupy a kupovať radšej naraz viac vecí než sa opakovane vracať do obchodu.

Výzva smeruje nielen na verejnosť, ale aj na prevádzkovateľov. Tých žiada, aby k dodržiavaniu nastavených podmienok pristupovali zodpovedne. Dbať by mali na dôsledné dodržiavanie kapacitných obmedzení, pravidelné vetranie a dezinfekciu plôch.

Dohliadať by mali tiež na riadne prekrytie horných dýchacích ciest a dodržiavanie rozstupov vo svojom zariadení či prevádzke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko