Na hlavný obsah

Mjanmarská armáda vypálila celú dedinu, ľudia prišli o svoje príbytky

Na sociálnej sieti sa objavilo video o vojenskej akcii.

Mjanmarská armáda vypálila celú dedinu, ľudia prišli o svoje príbytky
Jeden zo zhorených domov. Foto: Facebook/Khit Thit Media

Mjanmarská armáda vypálila celú dedinu na severozápade krajiny, informovali v utorok (14. 12.) podľa tlačovej agentúry DPA očití svedkovia a miestne médiá. V dedine Ke-Bar v Sakainskej oblasti vojaci zapálili asi stovku domov a premenili ich na trosky. Obyvatelia dediny predtým v panike ušli.

„Prišli do dediny a strieľali okolo seba. Dedinčania utiekli do lesa. Potom domy vypálili,“ citovala DPA vyhlásenie miestnej odbojovej skupiny. Popisované udalosti sa udiali v pondelok (13. 12.), uvádza sa vo vyhlásení.

„Požiar sa nám nepodarilo včas zastaviť. Všetko, čo sme mali, zhorelo,“ povedal DPA očitý svedok.

Podľa svedka, na ktorého sa odvoláva spravodajský server Myanmar Now, sa plamene nešírili sami, každý z domov zámerne zapálili vojaci. Obyvatelia postihnutej dediny teraz hľadajú útočisko v okolí. Video z dediny sa objavilo na sociálnych sieťach.

Z Mjanmarska prichádzajú správy o závažnom porušovaní ľudských práv opakovane, pripomenula DPA. Vo februári armáda zosadila faktickú hlavu štátu Aun Schan Su Ťij a odvtedy vládne tvrdou rukou a potláča akýkoľvek odpor.

Asociácia na pomoc politickým väzňom, ktorá zaznamenáva obete zásahov mjanmarských bezpečnostných síl, uvádza, že junta od prevratu usmrtila vyše 1 300 ľudí. Ďalších asi 8 000 osôb čelilo trestnému stíhaniu, zatknutiu alebo odsúdeniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet