Na hlavný obsah

Mnohé reštaurácie neotvoria hneď 3. januára

Myslí si to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska.

Mnohé reštaurácie neotvoria hneď 3. januára
Ilustračná snímka- zatvorená reštaurácia. Foto: TASR

Začiatok roka je pre mnohé reštaurácie obdobím najnižších tržieb. To bude zrejme pre mnohé reštauračné zariadenia, predovšetkým v mestách, hlavným dôvodom, pre ktorý neotvoria hneď 3. januára. Uviedol to prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák v reakcii na možnosť poskytovať reštauračné služby pre obmedzený okruh zákazníkov.  

Zdôraznil, že panuje obava z opatrení, ktoré majú platiť po 9. januári 2022. Kým nebudú jasné pravidlá aj po tomto termíne, mnohé prevádzky zvážia, či pôjdu do rizika otvárania, nákupu surovín a najímania zamestnancov.

„Svoje prevádzky zrejme otvoria skôr tie prevádzky, ktoré sa nachádzajú bezprostredne v zimných strediskách, teda tam, kde v nasledujúcich dňoch možno očakávať lyžiarov či turistov,“ myslí si Harbuľák.

Z dostupných informácií je podľa neho však zrejmé, že ani tieto strediská v súčasnosti nemajú vysokú vyťaženosť, počet turistov zaostáva za očakávaniami. „Aj za týmto nízkym dopytom vidieť obavy turistov z pravidiel, ktoré majú platiť po 9. januári. Ak aj reštaurácie v týchto strediskách otvoria svoje prevádzky, možno očakávať, že tržby budú výrazne nižšie ako v rovnakom období pred pandémiou,“ dodal.

Prevádzky otvorené v režime OP

Z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyplýva, že od pondelka 3. januára už môžu byť pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19 (režim OP), otvorené všetky prevádzky verejného stravovania aj na konzumáciu na mieste.  

Podmienkou na otvorenie v režime OP je obsadenosť maximálne do 50 % kapacity zariadenia, obsadenie jedného stola najviac štyrmi osobami alebo osobami z jednej domácnosti a zabezpečenie dvojmetrových odstupov medzi stolmi.

Konzumácia pokrmov alebo nápojov je povolená výlučne posediačky. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální.

Nezaočkovaní si aj naďalej môžu kúpiť jedlo maximálne so sebou. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) už skôr uviedol, že polícia plánuje opatrenia prísne kontrolovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko