Na hlavný obsah

Moderna: Posilňujúca dávka vakcíny chráni aj pred omikronom

Dve dávky poskytujú proti novému variantu len nízku ochranu.

Moderna: Posilňujúca dávka vakcíny chráni aj pred omikronom
Na snímke očkovanie vakcínou od spoločnosti Moderna. Foto: TASR/AP

Americká spoločnosť Moderna v pondelok (20. 12.) uviedla, že posilňujúca dávka jej vakcíny proti covidu-19 sa pri laboratórnych testoch ukázala ako účinná proti rýchlo sa šíriacemu variantu omikron. Pripustila však, že klasický dvojdávkový očkovací program poskytuje proti omikronu len nízku ochranu, informovala agentúra Reuters.

Z výsledkov vyplýva, že dve dávky vakcíny Moderna vytvárajú nízku úroveň protilátok voči variantu omikron, avšak tretia, takzvaná posilňujúca dávka zvyšuje úroveň protilátok až 37-krát.

Podobné výsledky zverejnili pred zhruba dvoma týždňami tiež spoločnosti Pfizer a BioNTech. Podľa nich posilňujúca dávka nimi vyrábanej vakcíny zvyšuje ochranu proti omikronu 25-krát oproti dvojdávkovému režimu.

Farmaceutická firma Moderna uviedla, že sa rozhodla preskúmať účinnosť svojej vakcíny s ohľadom na rýchlosť, akou sa variant omikron v súčasnosti šíri.

Moderna pripravuje novú vakcínu

Napriek uspokojivým výsledkom pri posilňujúcej dávke však naďalej plánuje vyvinúť osobitnú očkovaciu látku určenú na ochranu pred omikronom. Začiatkom budúceho roka chce začať klinické testy.

Vysoko nákazlivý variant omikron bol prvýkrát odhalený v novembri v južnej Afrike. Odvtedy sa objavil už 89 krajinách. V sobotu (18. 12.) to uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Podľa nej sa v oblastiach s komunitným prenosom nákazy počet prípadov omikronu zdvojnásobuje – vždy zhruba po troch dňoch. Dodala však, že o tomto variante stále nie je veľa informácií, vrátane závažnosti spôsobovaného ochorenia COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet