Na hlavný obsah

Musk: Družice sú malé, konkurentov nemienim vytlačiť

Poprel tak tvrdenia svojich kritikov.

Musk: Družice sú malé, konkurentov nemienim vytlačiť
Na snímke šéf amerického výrobcu elektromobilov Tesla Elon Musk. Foto: TASR/AP

Americký miliardár Elon Musk odmieta tvrdenia, že jeho satelitná konštelácia Starlink zaberá vo vesmíre príliš veľa miesta. V blízkosti Zeme môžu podľa jeho slov obiehať aj „desiatky miliárd“ kozmických lodí. Informoval o tom v stredu (30. 12.) na svojej webovej stránke britský denník Financial Times (FT).

„Vesmír je nesmierne obrovský a družice sú veľmi malé,“ povedal. Starlink podľa neho v súčasnosti „nikoho nijakým spôsobom neblokuje“ a nemieni to robiť ani v budúcnosti.

Elon Musk v rozhovore pre FT reagoval na tvrdenie šéfa Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Josefa Aschbachera, podľa ktorého Musk „vytvára pravidlá“ pre nové formy komerčného využívania vesmíru.

Aschbacher tvrdí, že Muskov plán vyslať do vesmíru tisíce satelitov zníži množstvo dostupných rozhlasových frekvencií a obmedzí priestor na orbite.

Muskova spoločnosť SpaceX vyslala v rámci Starlinku na obežnú dráhu Zeme už takmer 2 000 družíc a plánuje tam umiestniť ešte tisíce ďalších.

„Niekoľko tisícok satelitov neznamená nič,“ povedal Musk a prirovnal toto množstvo k niekoľkým tisíckam automobilov na Zemi.

Nebezpečenstvo malých rozostupov

Jonathan McDowell, astrofyzik z Harvardovej univerzity, však upozornil, že kozmické lode pohybujúce sa rýchlosťou 17 000 míľ za hodinu (viac ako 27 000 kilometrov za hodinu) musia mať medzi sebou oveľa väčšie rozstupy než autá. Je to nevyhnutné na to, aby mohli meniť svoju obežnú dráhu a vyhnúť sa tak možným kolíziám.

Čína v utorok (28. 12.) obvinila spoločnosť SpaceX, že dva z jej satelitov takmer narazili do čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác). Čínske ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti kritizovalo Spojené štáty za údajné nezodpovedné aktivity vo vesmíre a podalo v tejto veci oficiálnu sťažnosť Organizácii Spojených národov (OSN).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet