Na hlavný obsah

Na Haiti zomrelo po výbuchu cisterny minimálne 40 ľudí

Na mieste bolo asi sto ľudí.

Najmenej 40 ľudí zomrelo v noci na utorok (14. 12.) po výbuchu cisterny s palivom na severe Haiti v meste Cap-Haitien. Informovali o tom agentúry EFE a AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Podľa nich bola v momente explózie na mieste asi stovka ľudí, ktorí sa snažili z havarovaného vozidla odčerpať pohonné hmoty. Podľa agentúry AFP je obetí najmenej 50.

Vicestarosta mesta Cap-Haitien Patrick Almonord povedal, že počet mŕtvych je predbežný. „Pokračujeme v počítaní obetí,“ uviedol. Do nemocnice previezli množstvo zranených, niektorých museli ošetriť pred nemocnicou pre nedostatok lôžok, uviedla EFE.

Haiti je najchudobnejšou americkou krajinou a v posledných mesiacoch bojuje s problémami so zásobovaním palivami pre blokády ciest ozbrojenými gangmi.

Tie kradnú cisterny a palivo potom predávajú na čiernom trhu. Pre nedostatok paliva v krajine kolabujú služby – vrátane nemocníc, bánk či verejnej dopravy.

Ceny pohonných látok na Haiti rastú pre ich nedostatok a minulý týždeň navyše vláda oznámila zdraženie benzínu. Kvôli tomu vyšli do ulíc metropoly Port-au-Prince demonštrovať naposledy v pondelok (13. 12.) tisíce ľudí. Niektorí z nich zapaľovali pneumatiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet