Na hlavný obsah

Na ISS odštartovala raketa s japonským miliardárom, vo vesmíre si chce zahrať bedminton

Posádku s turistami vedie skúsený ruský kozmonaut.

Na ISS odštartovala raketa s japonským miliardárom, vo vesmíre si chce zahrať bedminton
Na snímke v kozmonautských kombinézach v strede ruský kozmonaut Alexandr Misurkin, vľavo japonský miliardár Jusaku Maezawa a vpravo Jozo Hirano. Foto: ČTK/AP

Z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane v stredu (8. 12.) odštartovala raketa Sojuz -2.1 a s loďou Sojuz MS-20, v ktorej letí na 12 dní na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) ruský kozmonaut Alexander Misurkin a japonskí turisti, miliardár Jusaku Maezawa a jeho spolupracovník Jozo Hirano. Vesmírna loď už naviedli na obežnú dráhu, uviedla agentúra TASS.

https://twitter.com/AP/status/1468490193774727169

Pristátie na ISS, naplánované na 14:41 nášho času, bude možné sledovať v priamom prenose na weboch vesmírnych agentúr Roskosmos a NASA.

Ide o tretí Misurkinov let do vesmíru. Pri dvoch doterajších pobytoch na obežnej dráhe v rokoch 2013 a 2017 až 2018 strávil na ISS 334 dní. Počas nich absolvoval štyri pracovné smeny v otvorenom vesmíre. Tentokrát letí nielen ako veliteľ lode, ale tiež vo funkcii prvého spravodajcu ruskej agentúry TASS na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Vo vesmíre plánuje hrať bedminton

Pre Maezawu je dvanásťdňová cesta na ISS akousi prípravou na ešte zaujímavejšiu misiu. Výstredný miliardár si totiž už zarezervoval miesto pre let okolo Mesiaca v lodi Starship, ktorú pripravuje americká spoločnosť SpaceX pre lety do hlbokého vesmíru, vrátane výprav ľudí na Mars. Jeho let okolo Mesiaca by sa podľa doterajších plánov mal uskutočniť v roku 2023.

Japoncov na ISS čaká niekoľko experimentov, pri ktorých im bude pomáhať Misurkin. Na predletovej tlačovej konferencii vyšlo najavo, že pobyt na stanici chcú sebe, ale aj ostatným členom posádky spestriť hraním bedmintonu.

Ako uviedla agentúra AP, Maezawa zostavil zoznam 100 vecí, ktoré sa dajú robiť vo vesmíre. Ešte pred letom požiadal verejnosť o nápady na aktivity, ktoré by mohol skúsiť v kozme. Zoznam obsahuje „jednoduché veci týkajúce sa každodenného života, možno aj ďalšie zábavné aktivity, ale aj vážnejšie činnosti“, povedal prezident spoločnosti Space Adventures Tom Shelley, ktorá let organizuje. Ako uviedol Shelley pre AP skôr v tomto roku, miliardárov zámer je podeliť sa o zážitky z letu do vesmíru so širokou verejnosťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet