Na hlavný obsah

Na kúpalisko v Podhájskej sa opäť vráti termálna voda

K otvoreniu chýba už iba jedno povolenie.

Na kúpalisko v Podhájskej sa opäť vráti termálna voda
Na snímke termálne kúpalisko Podhájska. Foto: RTVS

Na kúpalisko v Podhájskej sa vráti termálna voda. Vedeniu sa podarilo získať povolenie na jej čerpanie z vrtu. Chýba už iba jeden krok a termálne kúpalisko sa môže otvoriť.

Kohútik s termálnou vodou museli zatvoriť v januári. Podľa inšpekcie životného prostredia napúšťali bazény bez povolení a horúcu termálnu vodu vypúšťali do potoka, čo ničilo životné prostredie. Objavili sa tiež podozrenia z vysokej rádioaktivity vody. V lete dostali prevádzkovatelia od envirorezortu sedem podmienok na reštart.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Museli sme namontovať merače, musíme pribežne sledovať koľko vody odoberáme. Spravili sme rádiologické skúmanie, kde vyšlo, že tá voda nie je rádioaktívna natoľko, že by škodila bežným ľuďom, ktorí sa prídu okúpať na kúpalisko,“ uviedol starosta obce Podhájska Roman Ivan.

Obci sa už podarilo získať povolenie na odber geotermálnej vody z vrtu. Bazény ňou budú môcť napúšťať ďalších desať rokov.

„Oceňujem, že majitelia kúpaliska sa pustili do práce. Čerpanie je už kontrolovateľné, verím preto, že budú poctivo platiť za vyčerpanú vodu,“ dodal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Zostáva už iba získať povolenie na vypúšťanie vody. Systém na jej ochladenie a bezpečné vypustenie je podľa vodohospodárov aj okresného úradu vyhovujúci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny