Na hlavný obsah

Na poľsko-bieloruskej hranici vznikne tlačové centrum

Má pomôcť novinárom i príslušníkom poľských bezpečnostných zložiek.

Na poľsko-bieloruskej hranici vznikne tlačové centrum
Hranica Poľska s Bieloruskom. Foto: Twitter/Straż Graniczna

Poľská vláda čoskoro otvorí tlačové centrum v pohraničnej oblasti s Bieloruskom, v ktorej platil núdzový stav. Informoval o tom predstaviteľ ministerstva obrany, na ktorého sa v stredu (1. 12.) odvolala poľská tlačová agentúra PAP.

Médiá mali dosiaľ na základe núdzového stavu zákaz vstupu do pohraničnej oblasti. Tento zákaz vyvolal obvinenia, že poľská vláda chce zabrániť, aby novinári mali dôkladný prehľad o udalostiach na hranici súvisiacich s migračnou krízou.

Núdzový stav, vyhlásený v septembri, teraz už vypršal, pretože to vyplynulo z ústavy. Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) však v utorok v parlamente presadila legislatívu, ktorá umožňuje ministrovi vnútra predĺžiť mnohé obmedzenia v oblastiach na hraniciach s Bieloruskom, Ruskom a Ukrajinou, vrátane vstupu novinárov, tí teraz musia požiadať o povolenie miestneho veliteľa pohraničnej stráže.

Novinári budú potrebovať povolenie od veliteľa

Prezident urýchlene legislatívu podpísal a minister vnútra zaviedol nový zákonný režim od stredy. Štátny tajomník ministerstva obrany a senátor za PiS Wojciech Skurkiewicz v stredu pre štátnu stanicu PR24 povedal, že „novinári budú môcť vstúpiť do pohraničného pásma na základe povolenia od príslušného veliteľa pohraničnej stráže“.

„Čoskoro bude otvorené tlačové centrum a novinári ho budú môcť využívať na nahrávanie rozhovorov,“ uviedol Skurkiewicz. „Som presvedčený, že to novinárom a ich práci pomôže,“ dodal.

Nová legislatíva má chrániť aj poľské bezpečnostné zložky

Skurkiewicz vysvetlil, že motívom stojacim za novou legislatívou je ochrana poľských bezpečnostných služieb pred nadmerným vyrušovaním médiami a mimovládnymi organizáciami, pretože práca týchto služieb je „veľmi ťažká a nebezpečná“.

„Je neprijateľné, aby sa novinári či ďalší ľudia približovali v tejto situácii k príslušníkom služieb a k vojakom,“ doplnil.

Poľsko sa už niekoľko mesiacov snaží zastaviť vlnu migrantov z bieloruskej strany hranice. Niektoré pokusy o vstup veľkých skupín migrantov boli dobre organizované, často s pomocou bieloruských bezpečnostných služieb.

Poľsko, ďalšie členské krajiny Európskej únie (EÚ) a Spojené štáty obvinili Bielorusko z podnecovania tejto krízy s cieľom destabilizovať EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet