Na hlavný obsah

Na Slovensko dorazili prvé dávky detskej vakcíny proti covidu

Dátum spustenia očkovania detí nie je zatiaľ známy.

Na Slovensko dorazili prvé dávky detskej vakcíny proti covidu
Na snímke ampulka vakcíny proti koronavírusu od spoločností Pfizer a BioNTech. Foto: TASR/AP

Na Slovensko vo štvrtok (16. 12.) doviezli prvé dávky detskej vakcíny proti koronavírusu. Očkovacou látkou od spoločností Pfizer/BioNTech sa budú môcť zaočkovať deti od piatich rokov, ktoré nemajú žiadne ochorenie. Systém na ich prihlasovanie ešte rezort zdravotníctva nespustil. Téme sa venovali redaktorky RTVS Miriam Dobrotová a Barbora Škulová.

Prvé dávky pediatrických vakcín proti covidu-19 sú uložené v mrazničkách bojnickej nemocnice, odkiaľ ich budú distribuovať do očkovacích centier. Potvrdil to riaditeľ nemocnice Peter Glatz.

„Priamo od výrobcu detských vakcín, z Nemecka, prišla prvá dodávka vyše 26 000 balení, čo je pre vyše 120 000 detí,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko riaditeľ.

„Doteraz sme nemali detskú formu vakcíny a muselo sa to robiť z balenia pre dospelých, akoby len odoberať menšie množstvo látky. Tá vakcína je taká istá, ale je tam nižšia dávka,“ uviedol Imunológ Národného ústavu detských chorôb Peter Čižnár.

Na Slovensku zaočkovali 300 detí s diagnózami

Aktuálne je možné očkovanie detí od 5 do 11 rokov s presne určenými diagnózami. Vakcínu v troch špecializovaných centrách doteraz dostalo 300 detí.

„My budeme otvárať patričné kapacity centier podľa záujmu, ktorý budeme vidieť v rámci registrácie. Keďže pri tomto očkovaní musia byť pediatri, prebiehať bude buď v ambulanciách pediatrov, alebo vo veľkokapacitných centrách,“ priblížil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Pediatri očkovanie deťom od 5 rokov odporúčajú. Môže byť prevenciou veľmi závažného multisystémového zápalového syndrómu, ktorý spúšťa covid u detí. Primárka detského oddelenia bojnickej nemocnice Alena Pilarová upozorňuje, že za pediatrickou vakcínou stoja rozsiahle štúdie.

„Štúdie prebiehajú jednak v Európe, jednak v Amerike, kde sa potvrdilo, že naozaj je veľký cost benefit aj pre deti od piatich do jedenástich rokov. Nezistili sa žiadne závažné vedľajšie účinky tejto vakcíny na deti,“ povedala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Od kedy sa budú môcť deti zaregistrovať a kedy bude očkovanie spustené, zatiaľ rezort zdravotníctva nespresnil. Spôsob bude podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou rovnaký ako pri ostatných záujemcoch, teda cez stránku korona.gov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko