Na hlavný obsah

Na Slovensku chýba ochota nahlasovať korupciu

Protikorupčný úrad už rieši prvé prípady.

Traja z desiatich občanov Európskej únie (EÚ) zaplatili tento rok úplatok alebo využili svoje kontakty. Keď sa pozrieme na Slovensko – 11 percent občanov niekoho podplatilo. Pritom 19 percent ľudí vníma nárast korupcie. Tých, ktorí sa rozhodnú takéto konanie nahlásiť, je veľmi málo.

Vedúci pracovník štátneho podniku si všimol zmanipulované tendre v hodnote niekoľkých miliónov eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Z vedenia podniku prišla požiadavka na zlúčenie viacerých menších, kde sa združili viaceré požiadavky na opravy a investície, dohromady všetko, urobilo sa jedno veľké obstaranie, kde už bolo ťažké jednak stanoviť predpokladanú hodnotu zákazky a odsledovať, či je to správne stanovené,“ povedal oznamovateľ korupcie, zamestnanec štátneho podniku.

Nešlo pritom o jediný podozrivý tender. Na problém upozornil po zmene vlády nového riaditeľa podniku. Najskôr interne, podľa proti korupčných smerníc. No bez odozvy.

„Ten proces alebo oznámenie končí v kancelárii generálneho riaditeľa, čiže viac-menej to končí tam, kde to začína,“ dodal zamestnanec.

Následne ale prišla odveta a zbavili ho vedúcej pozície. Oficiálnou cestou sa rozhodol ísť až po tom, čo v lete vznikol úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Podal trestné oznámenie na Úrad špeciálnej prokuratúry a požiadal o status chráneného oznamovateľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko