Na hlavný obsah

Na Slovensku sa míňajú zásoby monoklonálnych protilátok

Rezort má v pláne nakúpiť ďalšie.

V niektorých nemocniciach liečbu monoklonálnymi protilátkami museli ukončiť. Vyčerpali zásoby. Teraz čakajú na nové lieky. Kedy ich reálne dostanú a budú môcť používať, netušia. Rezort zdravotníctva sľubuje, že do konca roka nakúpi ďalšie antivirotiká a monoklonálne látky.

Už viac ako 6 000 pacientov na celom Slovensku dostalo monoklonálne protilátky. V stacionári bojnickej nemocnice v novembri dostávali terapiu protilátkami pacienti, u ktorých sa predpokladal ťažký priebeh covidu-19. V súčasnosti stacionár zíva prázdnotou.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Podali sme posledné monoklonálne protilátky, ministerstvo zdravotníctva vyčlenilo 144 balení, a tým pádom sme ukončili terapiu. Keď ministerstvo zdravotníctva tieto protilátky pridelí pre našu nemocnicu veľmi radi budeme pokračovať v tejto terapii,“ uviedol riaditeľ riaditeľ Nemocnice s Poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach Peter Glatz.

Posledné dávky v uplynulých dňoch minula aj Univerzitná nemocnica v Martine a s liečbou tak nateraz museli skončiť. Hoci v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach už aplikovali liečbu 800 pacientom, čo je viac ako počet, ktorý dostali, s liečbou pokračujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko