Na hlavný obsah

Na ZOH v Pekingu sa nezúčastní ani japonský premiér

Aj Japonsko poukazuje na čoraz väčšiu hrozbu zo strany Číny.

Na ZOH v Pekingu sa nezúčastní ani japonský premiér
Japonský premiér Fumio Kišida. Foto: TASR/AP

Japonský premiér Fumio Kišida vo štvrtok (16. 12.) uviedol, že sa neplánuje zúčastniť na zimných olympijských hrách v Pekingu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Kišida v súvislosti s účasťou na ZOH 2022 zvolil miernejší tón než západné krajiny.

Na bojkot olympijských hier, ktoré sa vo februári budú konať v Číne, vyzvala v Japonskom parlamente vládnuca Liberálnodemokratická strana (LDP).

Čínsky vyslanec v Japonsku Kchung Süan-jou krátko po Kišidovom vyhlásení uviedol, že olympijské hry sú „používané ako politický nástroj“, a požiadal Tokio o podporu.

„Vzhľadom na to, že Čína podporila Tokio pri hosťovaní olympijských hier, si myslím, že by Japonsko malo mať dobré úmysly s našimi hrami,“ uviedol Kchung.

Japonsko je blízkym spojencom Spojených štátov a aj ono poukazuje na možnú čoraz väčšiu hrozbu zo strany Číny. Zároveň je však ekonomicky závisle na svojom susedovi, analyzuje Reuters.

Podľa japonského denníka Jomiuri šimbun sa najvyšší predstavitelia japonskej vlády na ZOH 2022 v Peking zrejme nezúčastnia, avšak podľa samotných vládnych predstaviteľov o tom zatiaľ rozhodnuté nie je. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet