Na hlavný obsah

Najikonickejší predstaviteľ Spartaka Kirk Douglas by oslávil 105. narodeniny

Za hlavnú úlohu ho na Oscara nominovali trikrát.

Najikonickejší predstaviteľ Spartaka Kirk Douglas by oslávil 105. narodeniny
Na archívnej snímke americký herec Kirk Douglas. Foto: TASR/AP

Jamka na brade, uhrančivý pohľad, mužná postava – aj taký bol Kirk Douglas, rodným menom Issur Danielovitch Demsky. Medzinárodná hviezda strieborného plátna by vo štvrtok (9. 12.) oslávila 105 rokov.

Narodil sa v americkom Amsterdame v štáte New York. Jeho rodičia boli židovskí imigranti, ktorí sa do Spojených štátov presťahovali z bieloruského mesta Čavusy.

Aj keď vyrastal v chudobných pomeroch, Douglas bol dobrým študentom a tiež zanieteným športovcom. Počas univerzitného štúdia aj súťažne zápasil, čo mu vlastne zarábalo na štúdium. Neskôr dostal štipendium a začal študovať na Americkej akadémii dramatických umení.

Svoj broadwayský debut zažil na Broadwayi v hre Spring Again, no krátko na to jeho kariéru prerušila druhá svetová vojna. V roku 1941 narukoval do amerického námorníctva. Po ukončení vojny v 1945 sa vrátil k divadlu.

Filmové začiatky

Filmový portál imdb.com píše, že k prvému filmu ho doviedla jeho bývalá spolužiačka, tiež známa americká herečka, Lauren Bacall. Douglas dostal hlavnú úlohu vo filme The Strange Love of Martha Ivers (Podivná láska Marthy Iversovej – 1946), za ktorú zožal pochvalné ohlasy.

Spolu s hereckou legendou Burtom Lancasterom sa objavili v siedmich filmoch. Ich spoločným debutom bola dráma I Walk Alone (1947). Zahrali si spolu aj vo westerne Gunfight at The O.K. Corral (Výstrely pri O.K. Corrale – 1957) a politickom trileri Seven Days in May (1964). Posledná spolupráca vyústila do mafiánskej komédie Tough Guys (Drsní chlapi – 1986).

Svoju prvú oscarovú nomináciu získal za úlohu nedôveryhodného a oportunistického boxera Midgea Kellyho vo filme Champion (1949). Ani v ďalších filmoch nezostalo jeho herecké umenie bez povšimnutia.

Nominácie na Oscara získal aj za rolu filmového producenta v The Bad and the Beautiful (1952) či postimpresionistického maliarskeho génia Vincenta van Gogha vo filme Lust for Life (Smäd po živote – 1956).

Neskôr si Douglas založil vlastné produkčné štúdio – Bryna Productions (pomenované po jeho mame), ktoré stálo za dvomi z jeho najkľúčovejších rolí.

Pod taktovkou režiséra Stanleyho Kubricka stvárnil úlohu plukovníka Daxa v protivojnovom Paths of Glory (Cesty slávy – 1957) a nezabudnuteľného Spartaka v rovnomennom Oscarmi ovenčenom historickom veľkofilme (Spartakus – 1960).

Počas 60. rokov ho naďalej vyťažovalo množstvo filmov. Hral vo viacerých westernoch, aj po boku slávneho Johna Wayna. Poslednýkrát sa objavil pred kamerou v roku 2004 vo filme Illusion.

Filantrop Douglas

Okrem hereckej kariéry ho zaujímala aj humanitárna pomoc a od roku 1963 pôsobil ako ambasádor dobrej vôle pod americkým ministerstvom zahraničných vecí.

Dostal aj viacero vyznamenaní – Prezidentskú medailu slobody, francúzsky Rad Čestnej légie a mnohé iné. Aj keď Oscara nikdy nevyhral, v 1996 mu udelili čestného Oscara za celoživotný prínos do filmového priemyslu.

V roku 1991 ako jediný prežil pád vrtuľníka, pri ktorom zahnuli dve osoby. V roku 1996 dostal silný záchvat mŕtvice, ktorý zhoršil jeho schopnosť rozprávať, no vďaka intenzívnej terapii sa mu reč podarilo zlepšiť. Kirk Douglas zomrel 5. februára 2020 vo svojom dome v Beverly Hills vo veku 103 rokov.

Bol otcom hollywoodskej hviezdy Michaela Douglasa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet