Na hlavný obsah

Najviac hoaxov sa v tomto roku týkalo pandémie, polícia vytvorila anketu

Hľadá v nej hoax roka.

Očkovanie spájané s čipovaním či 5G sieťami. Tento rok sa najviac dezinformácií týkalo koronavírusu. Polícia na sociálnych sieťach hoaxy vyhľadáva aj vysvetľuje. Najčastejšími témami boli umelé navyšovanie počtu mŕtvych, neúčinnosť a smrteľné následky očkovania, ale aj nebezpečnosť testov napustených covidom či červíkmi.

Hoaxy sú také staré ako očkovanie samotné. Prvú vakcínu vynašiel koncom 18. storočia britský chirurg Edward Jenner proti pravým kiahňam. Samotný pojem vakcinácia je odvodený od latinského slova vacca, teda krava. Keďže očkovacia látka pochádzala z kravských kiahní, ktoré sa preniesli na ľudí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Niektorí ľudia sa báli, že keď budú zaočkovaní touto očkovacou látkou, ktorá pôvodne pochádza z ochorenia, ktoré majú kravy, hrozí, že skravovatejú – ľudovo povedané. To znamená, že im vyrastú kravské rohy, alebo im narastie kravská papuľa,“ povedala epidemiologička z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Alexandra Bražinová.

Z prieskumu ministerstva zdravotníctva vyplýva, že najčastejšími mýtmi sú, že koronavírus neexistuje, je len silnejšou chrípkou, ide o biologickú vojnu, štatistiky nie sú pravdivé a chorobu vedci vytvorili umelo.

Do boja proti mýtom sa pustila polícia, ministerstvo zdravotníctva aj prezidentka Zuzana Čaputová. Na druhej strane je tu skupina politikov a lekárov, ktorí sú sami šíriteľmi hoaxov. Policajti len za tento rok na sociálnych sieťach vysvetlili 159 dezinformácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko